DEBATT

Gravid, og dermed arbeidsløs

Arbeidslivet diskriminerer fortsatt mot foreldre.

GRAVIDITET: Forskjellsbehandling i forbindelse med graviditet er fremdeles utbredt.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRAVIDITET: Forskjellsbehandling i forbindelse med graviditet er fremdeles utbredt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Har du akkurat begynt i ny jobb etter endt utdanning, men blitt gravid? Eller planlegger du å bli gravid i nær fremtid, men må også søke jobb? Kanskje du snart skal bli far og må da ta ut pappapermisjon? Kvier du deg for å si fra til sjefen? Du er ikke alene.

Kunnskapssamfunnet Norge stiller stadig strengere krav til utdanning og karriere. Flere og flere tar høyere utdanning med en drøm om både en prestisjetung og vellykket karriere. Det å realisere seg selv gjennom karriere og jobb er viktig for mange, og det er i dag en selvfølge at kvinner og menn skal ha like muligheter til dette. Norge har kommet svært langt i forhold til andre europeiske land hva gjelder likestilling mellom kjønnene. Likevel opplever mange unge og nyutdannede at det er vanskelig å kombinere arbeidsliv og familieliv. Flere opplever til og med å bli direkte diskriminert i arbeidslivet som følge av graviditet og/eller foreldrepermisjon.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) offentliggjorde i begynnelsen av mars i år resultatene fra en omfattende undersøkelse, utført av TNS Gallup, om diskriminering av arbeidstakere som venter barn eller som er i eller har kommet tilbake fra foreldrepermisjon[1]. Undersøkelsen er den største av sitt slag i Norge, og viser at mange opplever situasjoner som likestillingsloven har klare forbud mot.Tallene fra undersøkelsen er skremmende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.