Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gravide og trendy

Prinsessen og halve kongeriket av kjendiser er gravide. Felles for dem alle er at de kler seg i siste mammamote og stråler av lykke.

Sjefredaktør i Elle, Signy Fardal, synes det har skjedd store forandringer blant gravide norske kvinner de siste ti årene.

- Tiden da den norske kvinnen dekket seg til med mammakjoler og side klær, er definitivt forbi. Den type klær er helt ut, og det er blitt mye mer aksept for å vise fram gravide kvinnekropper, sier Fardal. Hun mener mye har skjedd siden superkjendisene Demi Moore og Cindy Crawford stilte opp i motemagasiner høygravide og uten en tråd.

Hollywood-skuespilleren Demi Moore stilte opp på forsiden av bladet Vanity Fair i 1991. Modellen Yasmin Le Bon gjorde det samme i England, mens supermodellen Cindy Crawford var førstesidemamma in spe i 1999. Alle viste også at de liker å kle seg i siste mote.

Supertrendy

- Det er ikke tvil om at det i er mye vanligere for kvinner i dag å kle seg like flott og moderne som før graviditeten. Ta en kvinne som Sarah Jessica Parker fra «Sex & singelliv». Hun har vist at det går an å være gravid og supertrendy, sier Fardal. Av norske kjendiskvinner trekker sjefredaktøren fram Siri Kalvig, Herborg Kråkevik og prinsesse Märtha Louise som gode eksponenter for moteriktige gravide kvinner.

- Synes Märtha Louise kler det veldig godt. Hun stråler og er virkelig en god eksponent for de som ikke har endret stil etter å ha blitt gravid, sier Fardal.

Hun skulle gjerne hatt en norsk kjendis til å stille opp naken og gravid i Elle, men tror ikke det skjer med det aller første.

- Norske kvinner har fortsatt en bluferdighet rundt dette temaet sammenlignet med kvinner i en del andre land. Men grenser flyttes for hver generasjon, så det vil nok skje her også om noen år. Man har i hvert fall kommet så langt at graviditet ikke lenger er noen hindring for å stille til et intervju i bladet, sier moteredaktøren.

Mammamoter

Dagbladet har sett på hvem som skal bli mamma/mor/mutter for verdens fineste gutter og jenter. Men, faren er ikke over, om ni måneder kan det være flere kjentfolk som stolt viser fram sine smukke maver under nye mammamote-klær. Det siste er nemlig en trend, i følge Signy Fardal.

Prinsesse Märtha Louise venter sitt første barn i månedsskiftet april/mai. Kongefamilien feirer denne påska på Lillehammer for å være nær et sykehus. Under hele graviditeten har Märtha kledd seg i fargesprakende klær, og ikke vært redd for å vise fram magen. Under juleturneen til Oslo Gospel Choir strålte hun i den flotte ullkjolen fra tekstildesigneren Hege Mari Sørum. Materialet var av florlett tøyelig silkeorganza og ga plass til en voksende mage.

Prinsessen bedyret på en pressekonferanse på Maihaugen denne uka at hun ikke har bestemt seg for hva barnet skal hete. Men hun satser på et slektsnavn.

- Det er hyggelig å holde en tradisjon i hevd, og vi har mange navn å velge mellom, sa prinsessen.

Prinsessen føyer seg inn i rekken av kjendiser som bærer magen med stolthet.

Pynter magen

Herborg Kråkevik, som har termin i juni, pynter gjerne magen med en sølvbrosje når hun gir intervjuer. Akkurat nå befinner Kråkevik seg sammen med sin danske hjelpearbeiderkjæreste Esben Hvam.

- Selv om milliarder av kvinner har gjort det før meg, føler man seg veldig unik som gravid. Men det er vel greit å være litt selvopptatt når man gir liv til et annet menneske? sa Herborg da hun gjorde graviditeten kjent i VG i slutten av januar.

Programleder i TV2s «God morgen, Norge!», Åse Linda Tynning Bergestuen har under hele graviditeten vært opptatt av hvordan hun tok seg ut. Hun fødte vesle Marie for en uke siden.

- Jeg ville gjerne framheve magen, men jeg må si det er dårlig utvalg i pene gravideklær i Norge. Man vil jo ikke se ut som et vandrende telt heller. Siden man ikke skal bruke klærne mer enn et halvt års tid, er det ikke verdt å investere all verden, sier Tynning Bergestuen. Hun ser fram til en rolig påske med Marie og familien hjemme i Oslo.

Sisteside-gravid

Vær-Siri Kalvig venter også barn. Det kan de som mange som leser VG følge dag etter dag der hun forteller om vær og vind i stadige nye mammamote-kreasjoner.

- Jeg er kjempestolt av magen min, og har aldri reflektert over eller prøvd å skjule den. Da jeg var gravid med Sara for tre år siden, jobbet jeg mye foran skjermen. Det ble lagt merke til, noe jeg opplevde som positivt. Hvis jeg kan være en som går i bresjen for å vise stolte gravide kvinner, er det bare flott, sier hun til Dagbladet.

MAMMAMOTE: Prinsesse Märtha og ektemannen Ari er på påskeferie og det er ventet av prinsessen nedkommer i løpet av høytiden.
FRA PIAF TIL BABY: Herborg Kråkevik viser stolt fram maven i siste mote.
NY MORGEN: Åse Linda Tynning Bergestuen er vant til å være tidlig opp ettersom hun leder «God morgen Norge» på TV 2.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media