Graviditet og grøss

Spenning og trivialiteter i like mengder fra svenskenes nye «krimdronning».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Beretningen om gjengen i Fjällbacka begynner å likne på en litterær versjon av tv-serien «Venner for livet»: Her er det ikke bare én hovedperson, men en hel gruppe mennesker som følges fra bok til bok mens de skifter bleier og henter i barnehagen og løser mordgåter – i den rekkefølgen.

Tvillinger

Forfatteren Erica Falck og hennes mann, politietterforskeren Patrik Hedström, venter nå tvillinger, og Ericas voksende mage tar naturligvis stor plass i teksten. Dessuten er hennes lillesøster Anna nesten like gravid (bare med ett barn), mens Tanumshedes udugelige politimester, Bertil Mellberg, er blitt reservebestefar for barnet til sin kollega Paula. Så det handler mye om små barn og familieliv, men det er man vant til hos Läckberg.

Selve krimintrigen starter på to hold, den ene tråden dreier seg om en forsvinningssak, hvor den gifte tobarnsfaren Magnus Kjellner bare har blitt sporløst borte, den andre handler om forfatterdebutanten Christian Thydell, som mottar mystiske trusselbrev.

Magnus og Christian kjenner hverandre, og sistnevnte er sterkt påvirket av både forsvinningen og brevene. Men samtidig skal han lansere romanen «Havfruen», og er under hardt press fra en ivrig forlagssjef.

«Havfruen» er ikke en sensasjonelt god kriminalroman, til det har den for mange sidesprang og sidehistorier som ikke har noe som helst med plottet å gjøre (det hadde for eksempel vært på tide å pensjonere Mellberg helt).

Mobbeoffer

Men når Camilla Läckberg først konsentrerer seg om å skrive krim og lage en intrige, så er hun usedvanlig dyktig til å skape ubehagelig spenning. Barndom og oppvekst står sentralt i boka, med et mobbeoffer som ikke blir identifisert før mot slutten.

Läckberg bygger opp en kompleks og skremmende sak om en liten gutt som blir behandlet som luft av sin adoptivmor, og gjør alt han kan for å få oppmerksomhet fra henne. Det får alvorlige konsekvenser for hele den lille familien.

Hardt arbeid

Camilla Läckbergs bøker har blitt enorme salgssuksesser, og framgangen skyldes nok først og fremst hardt arbeid fra hennes side, dernest god markedsføring fra forlaget. Og selv om hun er blitt kritisert fra mange hold – ikke minst fra svenske forfatterkolleger – fordi bøkene hennes er enkle og intetsigende, har hun tydeligvis funnet en slags formel som treffer et veldig stort publikum. For om mange kritikere (undertegnede inkludert) irriterer seg over alle de uvesentlige detaljene fra familielivet, er det desto flere som kjenner seg igjen i strabasene.

«Havfruen» kommer uansett til å glede alle de som venter i spenning på en ny Läckberg, og sannsynligvis har hun – ved hjelp av en brutalt effektiv cliffhanger på aller siste side – gjort at de kommer til å kjøpe den neste også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer