Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gravplass Middelhavet

Hittil i år har 3000 flyktninger druknet på vei over Middelhavet. Redningsoperasjonene trappes ned.

REDDET: 350 flyktninger fra fire små båter er her blitt plukket opp av den italienske marinen utenfor Sicilia under operasjon Mare Nostrum. Foto: Reuters / NTB Scanpix
REDDET: 350 flyktninger fra fire små båter er her blitt plukket opp av den italienske marinen utenfor Sicilia under operasjon Mare Nostrum. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Den italienske «wallraff»-journalisten Fabrizio Gatti kaller det en «humanitær forbrytelse». Hans kritikk av EUs håndtering av flyktningkrisen er ramsalt. Den rammer også mer perifere land, som Norge, som sorterer og avviser asylsøkere med blind presisjon. Helt betimelig derfor at Universitetet i Oslos menneskerettighetspris for 2014 tildeles Fabrizio Gatti. I morgen kan han synge ut om asylpolitikken også her; han kommer til Oslo for å motta prisen og delta i Eitinger-samtalen, oppkalt etter prisens opphav, Lisl og Leo Eitinger.

Fabrizio Gatti vet hva han snakker om. Som gravende journalist for den italienske avisen L?Espresso har han gått undercover for å erfare flyktningers situasjon på kroppen. Han har fulgt våre dagers slaverute fra Afrika til Europa. Han har kastet seg i havet og latt seg plukke opp etter flere timer utenfor den italienske øya Lampedusa for å oppleve hvordan de illegale innvandrerne blir behandlet på italienske mottakssentre.

Han har jobbet anonymt som tomatplukker side om side med flyktningene. Og han har utgitt seg for å være Bilal, en irakisk kurder på vei til Tyskland. Han har reist med menneskesmuglere gjennom Mali og Niger, krysset Sahara-ørkenen til Libya og grensen mot Europa. Dette er utførlig dokumentert i boka «Bilal - med de papirløse til festning Europa», som også er oversatt til norsk.

Beskrivelsene av de fattige afrikanerne og de krigstrette syrernes farlige ferd mot Europa er rystende, men virkeligheten er i ferd med å endres fra vondt til verre. I disse dager avvikler de italienske myndighetene operasjon Mare Nostrum, som siden høsten 2013 har reddet mer enn 150000 personer i havsnød. Den italienske marine og kystvakt har hatt 900 soldater, 32 marineenheter, pluss ubåter og fly på patruljer i Middelhavet. Prislappen har vært på mer enn 75 millioner kroner i måneden. Italia har gjort sin plikt, uttrykte innenriksminister Angelino Alfano da Mare Nostrum offisielt ble avblåst 1. november i år.

Til erstatning for det italienske krafttaket skal EUs felles grensepoliti Frontex innføre operasjon Triton, som skal patruljere et mye mindre havareal like utenfor de europeiske grensene. Etter planen skal ikke Triton drive redningsoperasjoner langt til havs.

I flere intervjuer har Fabrizio Gatti, som har jobbet med flyktningspørsmål i mer enn ti år, gitt uttrykk for at Middelhavets båtflyktninger ikke lenger domineres av økonomiske migranter. I dag er nærmere 90 pst. folk som rømmer fra krig og forfølgelse. Det sier seg selv at Italia alene ikke kan huse alle som kommer i land på dets bredder, selv om Dublin-avtalen innebærer at de må søke om asyl i det første landet de kommer til. Her må hele Europa kjenne sin forpliktelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling