KOMMENTARER

Gravplass Middelhavet

Hittil i år har 3000 flyktninger druknet på vei over Middelhavet. Redningsoperasjonene trappes ned.

REDDET: 350 flyktninger fra fire små båter er her blitt plukket opp av den italienske marinen utenfor Sicilia under operasjon Mare Nostrum. Foto: Reuters / NTB Scanpix
REDDET: 350 flyktninger fra fire små båter er her blitt plukket opp av den italienske marinen utenfor Sicilia under operasjon Mare Nostrum. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den italienske «wallraff»-journalisten Fabrizio Gatti kaller det en «humanitær forbrytelse». Hans kritikk av EUs håndtering av flyktningkrisen er ramsalt. Den rammer også mer perifere land, som Norge, som sorterer og avviser asylsøkere med blind presisjon. Helt betimelig derfor at Universitetet i Oslos menneskerettighetspris for 2014 tildeles Fabrizio Gatti. I morgen kan han synge ut om asylpolitikken også her; han kommer til Oslo for å motta prisen og delta i Eitinger-samtalen, oppkalt etter prisens opphav, Lisl og Leo Eitinger.

Fabrizio Gatti vet hva han snakker om. Som gravende journalist for den italienske avisen L?Espresso har han gått undercover for å erfare flyktningers situasjon på kroppen. Han har fulgt våre dagers slaverute fra Afrika til Europa. Han har kastet seg i havet og latt seg plukke opp etter flere timer utenfor den italienske øya Lampedusa for å oppleve hvordan de illegale innvandrerne blir behandlet på italienske mottakssentre.

Han har jobbet anonymt som tomatplukker side om side med flyktningene. Og han har utgitt seg for å være Bilal, en irakisk kurder på vei til Tyskland. Han har reist med menneskesmuglere gjennom Mali og Niger, krysset Sahara-ørkenen til Libya og grensen mot Europa. Dette er utførlig dokumentert i boka «Bilal - med de papirløse til festning Europa», som også er oversatt til norsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer