«Gravplyndrer» avslørt

Onsdag ble det meldt at gravplyndrere hadde herjet i Vang i Oppdal. Fredag har imidlertid pipa fått en ganske annen lyd.

BERØMT: Gravfeltet i Vang består av over 900 store og små gravhauger og røyser og er Nord-Europas største gravfelt fra jernalderen. . Foto: Oppdal kommune
BERØMT: Gravfeltet i Vang består av over 900 store og små gravhauger og røyser og er Nord-Europas største gravfelt fra jernalderen. . Foto: Oppdal kommune Vis mer
Publisert

«Vikinggraver plyndret i Oppdal».

Tidligere uka slo lokale myndigheter, aviser og ildsjeler alarm. Uvedkommende hadde angivelig tatt seg inn i det berømte vikinggravfeltet på Vang i Oppdal og boret dype hull inn i 17 av vikinggravene.

Flere fryktet det verste på vegne av den gresskledde nasjonalskatten i Sør-Trøndelag: Gravplyndring.

- Forferdelig

NTB meldte via lokalavisa OPP, som først omtalte saken, at det var varierende dybde på hullene, som «så ut til å ha blitt gravd med et spesialbor». Videre ble det fortalt at bortsett fra ved ett tilfelle i 2014, har det ikke vært gravplyndring i det store vikinggravfeltet siden 1800-tallet.

- Det er forferdelig! Mange organiske funn går tapt, og gjenstander kan gå tapt når det kommer luft ned i gravene, sa Thora Nyborg, konservator ved Vitenskapsmuseet.

- Det er utrolig at vi skulle få oppleve dette, supplerte fylkesarkeolog Kristin Prestvold.

Begge uttalte seg om «gravplyndringen» til OPP.

VERDIFULLT: Gravfeltet på Vang er et av svært få minneområder i Sør-Trøndelag som er vurdert til å ha nasjonal verdi. Foto: Oppdal kommune
VERDIFULLT: Gravfeltet på Vang er et av svært få minneområder i Sør-Trøndelag som er vurdert til å ha nasjonal verdi. Foto: Oppdal kommune Vis mer

Mistenker grevling

Fredag formiddag har politiet imidlertid henlagt saken, ifølge avisa. Den antatte forbryteren viser seg nemlig å være vanskelig å få tak i.

- Det ser ut til at det er en grevling som står bak, forteller en flirende kulturkonsulent i Oppdal kommune, Sjur Vammervold, til Dagbladet.

- Det er i det minste bra at det ikke var mennesker. Grevlingen er ganske uskyldig og har nok helt andre formål enn en gravplyndrer, legger han til.

Trolig grevlinghull

GRAVPLYNDRER?: En grevling har trolig vært på ferde i Vang i Oppdal. Grevlingen på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Terje Pedersen / NTB
GRAVPLYNDRER?: En grevling har trolig vært på ferde i Vang i Oppdal. Grevlingen på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Vammervold forteller at det det ikke er 100 prosent bekreftet fra offisielt hold at det er det karakteristisk svarte og hvite mårdyret som har herjet med norsk kulturarv, men mistanken er sterk nok til å gå ut med, samt utelukke at tobeinte syndere står bak.

- Ut fra hvordan grevling graver hull kan dette være en forklaring, sier han.

På kommunens hjemmesider informeres det om at de fleste gravleggingene på Vang er fra yngre jernalder eller vikingtid. Det vil si mellom år 750-1000 etter Kristi fødsel. Det er gjort mange verdifulle funn på området.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer