Gravskjending?

Kan det være sant, Led Zeppelin uten Robert Plant?

Helt siden det ble kjent at Led Zeppelin skulle gjenforenes i forbindelse med Atlantic-grunnlegger Ahmet Ertegun’s minnemarkering på O2-arenaen i London i fjor, har spekulasjonene om en utvidet gjenforening vært ustoppelige. Det har nærmest gått sport i gjenforeninger av gamle travere de siste åra og med dagens klima i platemarkedet har utstrakt konsertvirksomhet blitt den viktigste inntektskilden for mange artister i kategorien femti pluss. Men så var det Led Zeppelin da.

Helt siden Jimmy Page pakket ned Les Paulen og Robert Plant skviset sitronen for siste gang etter John Bonhams tragiske død 25. september 1980, har mantraet vært at et Zeppelin uten de fire originalmedlemmene ikke er et ekte Zeppelin. Og slik har myten vokst, integriteten hardnet og de fleste har forsont seg med at Led Zeppelin tilhørte 70-tallet. Led Zeppelin har blitt det ultimate symbolet på at respekt for egen historie veier tyngre enn en neve dollars.

Det er derfor underlig å konstatere at et scenario man knapt nok i sine villeste fantasier trodde var mulig er i ferd med å utspinne seg. For noen uker siden skrev den britiske tabloidavisa The Sun at Plant endelig hadde gått med på å gjennomføre turnéplanene, etter at resten av bandet truet med å legge ut på veien med en erstatning bak mikrofonen. Få dager seinere kom kontrameldingen.

Plant skriver på sine egne hjemmesider at han ikke kommer til å turnere med Led Zeppelin, og at «det er latterlig og frustrerende at denne historien ikke kan legges død når alle musikerne dette involverer ønsker å gå videre med sine personlige prosjekter. Jeg ønsker Jimmy Page, John Paul Jones og Jason Bonham lykke til med det de måtte foreta seg i framtida». Forrige uke lanserte nettstedet Blabbermouth.net den amerikanske Alter Bridge-sangeren Myles R. Kennedy som arvtaker for Robert Plant basert på kilder som står bandet nært.

Signalene fra Zeppelin-leiren i etterkant av London-seansen har vært tvetydige. Det er på det rene at enkelte i apparatet har ønsket å gjøre mer ut av gjenforeningen enn denne ene konserten. Hva dette skal innebære har hele tiden vært rimelig vagt og har gjentatte ganger blitt utsatt på grunn av Plants suksess sammen med Allison Krauss. Det er også på det rene Plant har vært den som har vært mest tilbakeholden med å gi næring til spekulasjonene.

De siste åra har vi sett karaokeversjoner av The Doors (med Ian Astbury på vokal) og Queen (med Paul Rodgers) raide lommebøkene til ivrige fans, men det kommer knapt i nærheten av hvor absurd det vil være om Jimmy Page setter ut på tur uten Robert Plant. Det er ikke bare parodisk, men så nært gravskjending man kan komme. Plant er den største vokalisten rocken har hatt, og like viktig for Led Zeppelin som det fjerde beinet på et kjøkkenbord.

Men etter OL-avslutningen, hvor Jimmy Page spilte gitar på toppen av en engelsk dobbeldeckerbuss og reklamerte for London-OL, kan det virke som gitarguden har mistet grepet. Har verden lyst til å høre «Whole Lotta Love», «Rock and Roll» og «Black Dog» sunget av en amerikaner som til daglig fronter et band bestående av eksmedlemmer av postgrunge-bandet Creed? La oss håpe noen rundt Page prikker han på skuldrene, gir han en bøtte kaldt vann i ansiktet og ber han våkne opp. I dette tilfellet er det best å la minner være minner.

VÅKNE OPP: Det vil være absurd om Jimmy Page setter ut på turné uten Robert Plant, mener Dagbladets kommentator. Foto: SCANPIX
VÅKNE OPP: Det vil være absurd om Jimmy Page setter ut på turné uten Robert Plant, mener Dagbladets kommentator. Foto: SCANPIX Vis mer
Gravskjending?