DEBATT

«Folkeopplysningen» om kjernekraft:

Greenpeace avkler seg selv

Greenpeace forsøker å ta oss på faktafeil, men ender med å servere en perfekt illustrasjon på hvorfor «Folkeopplysningen» om kjernekraft var både riktig og viktig å lage.

HAR SKAPT DEBATT: «Folkeopplysningen»s episode om kjernekraft, her ved programleder Andreas Wahl. Foto: Teddy TV / NRK
HAR SKAPT DEBATT: «Folkeopplysningen»s episode om kjernekraft, her ved programleder Andreas Wahl. Foto: Teddy TV / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I sin iver etter å så tvil om «Folkeopplysningen»s program om kjernekraft henfaller Greenpeace til svært kreativ tallbruk, avslører at de fundamentalt misforstår sin egen kilde, og forsøker like godt å tilskrive hvert eneste krefttilfelle i Tsjernobyl-området til ulykken.

Først en innrømmelse: Det gikk fort i svingene da vi på kort tid skulle komme med et tilsvar til Greenpeace sin første kronikk med kritikk av programmet vårt. Og det er helt rett som Greenpeace skriver - at Chernobyl Forum var et tidsbegrenset prosjekt, som publiserte sin rapport i 2006, 20 år etter ulykken. Chernobyl Forum omfattet åtte FN-organisasjoner, inklusivt det internasjonale Atomenergibyrået (IAEA), Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs organisasjon om strålingseffekter (UNSCEAR).

Etter 2006 har UNSCEAR regelmessig oppfølging av konsekvenser av Tsjernobyl-ulykken, senest i 2018 med et White Paper til FNs generalforsamling om skjoldbruskkjertelkreft. I tillegg er det omfattende Tsjernobyl-forskning i det Europeiske strålevernprogrammet. Så forskningen på helse- og miljøeffekter ble på ingen måte avsluttet i 2006.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer