Grei gutt blir psykopat

BERLIN (Dagbladet): Matt Damon (29) sniker seg så stille inn døra at man knapt ser ham. Han ser like gutteaktig ut som psykopaten han spiller i «Den talentfulle Mr. Ripley», men er atskillig hyggeligere å forholde seg til. Matt er grei.

Filmen deltar i hovedkonkurransen på Filmfestivalen i Berlin, basert på Patricia Highsmiths roman, i regi av Anthony Minghella («Den engelske pasienten»). Et smart thrillerdrama om en mann som gjør alt for å innta en annens identitet. Rollen var en utfordring for unge Damon:

Snor seg unna

- Å spille en som spiller selv - det ødela meg vel for alltid, sier han med et flir.

- Det var i hvert fall vanskelig. Ikke teknisk, men det å gå inn i et så komplisert følelsesområde. Utfordringen ligger i å trekke publikum gjennom en historie om en fyr som dreper tre personer og likevel få folk til å forstå hva som driver ham. Regien gjorde det mulig. Jeg ser Tom Ripley som en mann som er dømt til å havne i et helvete. Han ville vært lettet over å få sin straff, men er så flink at han snor seg unna alt og må overleve i sin personlige skjærsild.

Arbeidsjern

Damon har arbeidet ustoppelig de siste åra. Han sier han slet så lenge med å få oppgaver at da rollene kom, var det vanskelig å si nei. Nylig har han avsluttet «The Legend of Bagger Vance» i regi av Robert Redford og påstår at regissøren bar ham på ryggen gjennom innspillingen. Det var slutt på kreftene.

- Jeg har et hus i New York, men har omtrent ikke vært hjemom på fire år. Har hatt de samme klærne i fire år, også, puttet dem i bagen og reist fra jobb til jobb. Nå kjenner jeg at det er lurt å puste ut litt. Forhåpentlig skal jeg snart hjem og prøve å få til et nytt manus sammen med Ben Affleck. Og ta opp kontakten med gamle collegevenner.

  • «Den talentfulle Mr. Ripley» får Norgespremiere 25. februar.
SNILL GUTT: Matt Damon (29) spiller psykopat i «Den talentfulle Mr. Ripley».