Grei krim

Thorkild Thorkildsen debuterte i 1998 med heimstadkrimen «Marley» som hentet handling fra Oslo øst. Trailersjåføren Åge Andersen gikk i handlekraftig tospann med politibetjent Jim «Krana» Kranby og oppklarte drapet på en gammel knarker som ble funnet i Torshovparken.

I årets eventyr er formatet større. «Krana» blir sendt til Brasil for å lete etter en norsk sjømann som er meldt savnet. På hjemmefronten mottar den gravide datteren til Åge Andersen e-post som truer familielykken mens kompisen til Åge, skraphandleren Birger «Biggen» Langseng, setter seg fore å finne ut hva faren døde av.

Thorkildsen skriver durkdrevent og levende selv om personene hans til tider kan bli noe stereotype. Handlingen er enkel og reinskåren og Thorkildsen leverer fine miljøskildringer fra såvel fjerne himmelstrøk som mer hjemlige Grünerløkka med tilliggende herligheter. Han har et godt øre for dialog og er en sikker skildrer av vennskap og lojalitet.

«Bacalao» er ganske enkelt god, ukomplisert underholdning. Og det er både befriende og langt mer sjarmerende enn hva mange langt mer pretensiøse bidrag til den norske krimhøsten har vært.