Grei men gammeldags

«Alliert med mørket» er en krim med thrilleraspekter, som kunne blitt mer spennende.

Norske teatre spiller forunderlig sjelden rein krim. Med så mange aktive krimforfattere i Norge er det litt synd da at Rogaland Teater velger å gripe tilbake til en 35 år gammel amerikansk teatersuksess som første påskekrimsatsing.

Nå er forfatter Frederick Knott en dreven manussnekker (han skrev blant annet manus til Hitchcock-filmen «Dial M for Murder»), O «Alliert med mørket» er godt gammelt håndverk å arbeide med.

Jorill Kittang spiller hovedpersonen, en ung kvinne med et handikap: Hun er blind. Hennes mann (Håkon Karoliussen) er fotograf, og har tatt med ei dokke for en ukjent kvinne på flyet fra Amsterdam. Dokka var fylt med heroin, og eieren oat Ole A. Simonsen) vil veldig gjerne ha den igjen. Men dokka er på mystisk vis forsvunnet.

Roat hyrer to småkriminelle (Per Schaaning og Even Stormoen) for å få den tilbake. Fotografektemannen må ut av byen, og hans blinde kone er alene hjemme når de tre mennene begynner sitt spill.

Aldri i tvil

Og her er det at krimmen virker litt gammeldags. Det er fra starten klart hvem som er skurker og helter, intrigen spinner seg rundt heftig bruk av en telefonkiosk utenfor - og tone og form er solid fundamentert i sekstitallet. Slik det må være, hvis dette stykket skal fungere.

Jorill Kittang er overbevisende som den blinde Susie Henderson, og Per Schaaning spiller bra som skurk Mike - men vi er aldri i tvil om at en blind kvinne vil overliste tre durkdrevne kriminelle. Det burde vi helst vært hvis dette skulle blitt virkelig spennende.

Lav intensitet

Lasse Dehle har regissert med henvisninger til film noir-sjangeren, men formen drar til tider tempo og spenning ned i intensitet, de mange henvisninger og drypp av informasjon blir svært tydelig plantet.

Resultatet er en krim som fungerer, men der spenning og uhygge holder seg på et avslappet nivå - vi kan lene oss lenger tilbake i stolene enn krim bør inspirere til. Gloria Rønning som vekselvis plagsom og hjelpsom jentunge får bringe litt humor inn i intrigen. Det hjelper.

Resultatet er til sist en krim som er helt grei, men som mangler det ekstra som må til for å gi teaterkvelden virkelig intensitet og spenning. Anmeldelsen er basert på generalprøven.

ALDRI TVIL: Jorill Kittang som Susie hamler opp med durkdrevne skurker i «Alliert med mørket» på Rogaland Teater.