Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Greide ikke slutte å gråte

Benedict Cumberbatch (38) gråt av sinne under innspillingen av Morten Tyldums film.

LONDON (Dagbladet): Snart kinoklare «The Imitation Game» er den norske regissøren Morten Tyldums (47) allerede prisbelønte biodrama om den britiske matematikeren og datapionéren Alan Turing (1912-1954). Etter trolig å ha bidratt til å forkorte andre verdenskrig ved å knekke tyske militærkoder, opplevde Turing å bli kjemisk kastrert fordi han levde ut sin homoseksualitet.

Historien er drøy kost, ikke minst for skuespilleren som portretterer ham.

- Da jeg leste manuset, ble jeg sjokkert og forbauset og sint og oppbrakt, sier Benedict Cumberbatch (38) til Dagbladet på et hotell ved Themsen.

- Og da vi spilte inn de siste scenene, var det et par tagninger hvor jeg ikke greide å slutte å gråte. Det var ikke skuespill. Det var erkjennelsen av hva som faktisk skjedde med ham, og urettferdigheten ved det. Det gjør meg fortsatt oppbrakt og veldig sint.

«Sukkermonster» Desto mer fornøyd er den London-fødte stjerna med Morten Tyldum, som nylig innkasserte prisen for beste regissør ved Hollywood Film Award, og som nå spås en lys Oscar-framtid.

- Han er fenomenal. Han er en energibunt og moroklump. Han har riktignok en tendens til å drikke for mye kaffe om morgenen og forvandle seg til et sukkermonster, knegger Cumberbatch.

I begynnelsen av desember ble det klart at filmen er nominert til hele fem Golden Globe-priser. Den kan vinne prisen for beste film, beste filmmusikk og beste manus, i tillegg til at Cumberbatch kan vinne prisen for beste mannlige hovedrolle, og Keira Knightley kan vinne prisen for beste kvinnelige birolle.

Filmen har premiere i Norge 1. juledag.

- Første gang vi møttes, forsto vi at vi hadde akkurat samme lidenskap for emnet, for Alan og for filmen, tilføyer han.

- Vi øvde sammen og snakket sammen i det uendelige. Han er vidunderlig - og veldig dyktig, veldig spesifikk. Det er godt gjort å dra i mål noe så ambisiøst med såpass lavt budsjett og såpass liten tid.

Storytelling Angivelig var det helt uproblematisk med norsk regissør på et prosjekt som tross amerikansk finansiering må karakteriseres som erkebritisk. I andre roller finner vi størrelser som Keira Knightley, Mark Strong, Matthew Goode og Charles Dance.

KAN VINNE GOLDEN GLOBE: Benedict Cumberbatch er nominert til Golden Globe for beste mannlige hovedrolle, mens Keira Knightley er nominert til beste kvinnelige birolle.  Foto: The Weinstein Company/ SF Norge
KAN VINNE GOLDEN GLOBE: Benedict Cumberbatch er nominert til Golden Globe for beste mannlige hovedrolle, mens Keira Knightley er nominert til beste kvinnelige birolle. Foto: The Weinstein Company/ SF Norge Vis mer

- Han gjorde researchen sin. Han så Powell & Pressburger-filmer og benket seg ned på dialektforelesninger. Fordi han ville yte perioden rettferdighet, la han stor vekt på å få detaljene riktig, skryter Cumberbatch videre av kompisen Tyldum.

- Samtidig er han en flink historieforteller som ville sikre at publikum kom inn i materien. Altså sørget vi for det. For eksempel var Turings talefeil mye tydeligere i virkeligheten enn vi kunne framstille den i filmen.

Homseikon Slanke, skinnjakkekledde Cumberbatch hadde smarte skikkelser på CV-en også før Turing: Sherlock Holmes, Stephen Hawking, Julian Assange, «Star Trek»-Khan. Imidlertid vil han ikke være med på at slike roller er det som er mest naturlig for ham.

- Hvis jeg føler det er noe unikt ved en karakter, vil jeg spille vedkommende, enten han er intelligent eller ikke. Jeg har spilt dumme mennesker. Jeg har spilt morsomme mennesker. Jeg har spilt korrupte mennesker - og krigshelter. Det er bare å ta en titt på IMDB eller Wikipedia for å skjønne at bildet er mer sammensatt.  

- Men føler du et ansvar for å medvirke i filmer som trigger debatt?

- Nei, men historier som er viktige å fortelle har sterk tiltrekningskraft på meg. Jeg vil ikke skape kontroverser, kun informere folk om ting de ellers ikke ville fått vite. Denne fyren (Turing, journ.anm.) er en nasjonalhelt på nivå med Newton og Darwin. Han var filosof, krigshelt og homseikon - som burde prydet bokomslag og for den saks skyld pengesedler.