ANDREBOKA: I sin andre roman gir forfatter, tekstforfatter og moromann Christian Valeur oss en sint fortelling om et vemodig menneske. Og en vemodig fortelling om et sint menneske.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
ANDREBOKA: I sin andre roman gir forfatter, tekstforfatter og moromann Christian Valeur oss en sint fortelling om et vemodig menneske. Og en vemodig fortelling om et sint menneske. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Greier ikke å bli sint når samboeren er utro

Christian Valeur spør om empatien hemmer oss.

Les Christian Valeur om nettdebattant-tapere.

ANMELDELSE:Fortelleren i Christian Valeurs andre roman er sint på alle usinte mennesker. Til skrekk og advarsel deler han derfor historien om Fredrik.

Fredrik som aldri blir sint, Fredrik (Fred-rik) som er sindig og tar alt med stoisk ro, til og med at samboeren har bedratt ham.

Denne mangelen på protest irriterer den lett aggressive fortelleren grenseløst. Han setter seg fore å skape en fortelling om hvordan Fredrik finner sin indre sinnatagg.

Taper Valeur er tekstfortfatter, blant annet i NRKs «Karl Johan.» Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2009 med «Steffen tar sin del av ansvaret.»

Regresjon, vemod og handlingslammelse (å være lam i følelsene) er fremdeles temaer, likeså å være uten et adekvat språk for livets slag.

Slektskapet til Erlends Loes karakterer er fremdeles til stede. Fredrik bruker ikke bankebrett - som Loes karakter - men puslespill som et middel for å håndtere tilværelsen.

Mens Valeurs debutbok godt balanserte det festlige og eksistensielle, har «Pusling!!!» en mer anstrengt form. I årets bok er leseren en (tilsynelatende) aktiv medskaper. Fortelleren henvender seg til oss for å forme fortellingen: «Hva foretrekker du? Du bestemmer,» eller:«Er ikke dette gøy?»

Greier ikke å bli sint når samboeren er utro

Bortsett fra dette likner teksten et skuespill spekket med fortellerens kritiske kommentarer til aktørenes replikker og handlinger, av typen «Herregud, for en taper du er.» Dette grepet er mer morsomt i teorien enn i praksis, viser det seg, og romanen virker både omstendelig og litt masete i lengden.

Kontrollsvikt «Jeg har for mye språk i meg til å bli sint,» sier Fredrik, som mener det er umulig for et nyansert menneske å brøle. Det er dette dilemmaet Valeur pirker i; er vi så siviliserte og empatiske at vi blir hemmede og ulykkelige? Fortellingen problematiserer også, via puslespillmotivet, muligheten for å gjøre en historie komplett. Det viser seg snart at fortelleren ikke har full kontroll på sin historie.

«Pusling!!!» er ikke en overbevisende roman, til det er regien for slapp, men Valeur er fremdeles en intelligent humorist med teft for gode formuleringer.

Vaskeseddelen og bokomtalen i Aschehougs bokmagasin, «Aschehoug Litteratur,» viser hvor slagkraftig han er i kortformatet. Tekstene er fulle av «forfatterens» påskriblede korrigeringer. Til redaktørens påstand om bokas svært aggressive forteller, har han kludret ned: «Fortellerstemmen er ikke «svært» aggressiv. Det har dere pysesfitter i forlaget sørget for.»

Moderne og multimedial som han er har Valeur laget en trailer til «Pusling !!!». Du kan se den her.