Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Greit å harselere, men ugreit å reagere?

Jeg synes ikke nødvendigvis komikere skal få ha definisjonsmakt over hva slags vitsereaksjoner som er innafor og hva som er utafor.

SPESIALPSYKOLOG Frøydis LIIledalen reagerer på «vitsepolitiet»s makt. Foto: Privat
SPESIALPSYKOLOG Frøydis LIIledalen reagerer på «vitsepolitiet»s makt. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Anne-Kat. Hærland hylles på Twitter av Thomas Seltzer for å sette «koko-skapet» på plass. Hyllesten har bakgrunn i hennes latterliggjøring av reaksjonene på Mannegruppa Ottars vitser om babydrap og pedofili.

Jeg synes ikke nødvendigvis komikere skal få ha definisjonsmakt over hva slags vitsereaksjoner som er innafor og hva som er utafor. Og jeg synes ironien svir litt i øynene. Spøk om alt. Jo mer grensesprengende, dess mer kred. Ingenting er hellig. Eh, kanskje bortsett fra komikere og vitsemakere.

Jeg har hørt mye på «Radioresepsjonen». Ofte ler jeg høyt. Men argumentet at en vits er legitim pr. def fordi den har vært på «Radioresepsjonen», gir ca. like mye mening som å be kvinner tie i offentlige forsamlinger fordi det står i Bibelen (uten sammenlikning for øvrig).

Folk er forskjellige. Vi har ulik grad av sårbarhet og robusthet. Våre personlige erfaringer påvirker hva vi synes er festlig, og hva vi synes er vondt og vanskelig. Det får være greit.

Det er mange som ler så magemusklene verker av vitser om arbeidsledige, homoseksuelle og flyktninger - og av overgrep, porno og drap. Hemningsløse humorister nyter beundring og anerkjennelse. Kyniske komikere har helt ok kår. De burde tåle at det som er humor for noen kan vekke sinte og sårede følelser hos andre - uten å gå til angrep på dem som er såra. En gang til.

Synes jeg at man i frykt for å såre enkelte grupper bør legge sterke bånd på seg? At humoristene skal ha mindre ytringsfrihet enn folket for øvrig? At ufarlig humor er den eneste akseptable? Nei. Overhodet ikke. Humor er et kraftfullt og viktig virkemiddel. Humor skal kunne sprenge grenser, belyse tabulagte tema og våge å tale makta midt imot. Når humor brukes mot prøvede minoriteter, eller utsatte grupper - og jobber mer for den etablerte makta enn mot - synes jeg den er litt mindre morsom. Men det bør selvsagt være lov. Det også.

Anne-Kat. blir skremt av at noen tillegger vitsemakerne negative holdninger. Da bør hun ha forståelse for at andre blir skremt av at deres mareritt blir gjort til grin. Å øve seg på å tåle er en fin ting. Å kunne le med andre og av seg selv er en styrke. Dessuten synes jeg ikke frykt skal styres oss. Verken frykten for å såre eller frykten for å bli såret bør alene stå i veien for å mene. Ei heller frykten for å tråkke vitsemakere på tærne.

At det skal være helt greit å harselere, men ugreit å reagere - forstår jeg meg rett og slett ikke på.