Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Dyrevelferd:

Greit å mishandle dyr – bare det er i utlandet?

Også import av pels bør forbys.

SVARTE: 17. januar svarte landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) om forbud mot å importere pels i den muntlig spørretimen i Stortinget. Miljøpartiet De Grønne er ikke fornøyd med svaret. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SVARTE: 17. januar svarte landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) om forbud mot å importere pels i den muntlig spørretimen i Stortinget. Miljøpartiet De Grønne er ikke fornøyd med svaret. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden regjeringserklæringen kom har Miljøpartiet De Grønne, som mange andre, jublet for avviklingen av pelsdyrnæringen. Allerede i 2014 foreslo vi å avvikle næringen som setter folks behov for å gå med døde dyrs pels rundt halsen, over nødvendigheten av god velferd for levende dyr. Men vi ser en rekke problemer i horisonten.

Vi mener det er spesielt viktig at regjeringen raskt legger til rette for en avvikling, og aller helst framskynder fristen. Slik det står nå, har pelsprodusentene en avviklingstid på sju år (!). En ny regjering med Senterpartiet fra 2021 kan derfor bety fortsettelse for pelsdyrnæringen.

Men det som virkelig smerter oss er at statsråd Jon Georg Dale ikke samtidig vil forby import av pels. Den 17. januar utfordret jeg ham personlig på dette i Stortinget, men svaret var klart: «Nei». Dale sier så at «å sjekke alle kofferter for om det kan ligge en pels oppi for folk som reiser inn til Norge, vil i praksis være uråd og uhensiktsmessig.»

Jon Georg Dale mener med andre ord at det er greit å mishandle dyr, så lenge vi ikke gjør det i Norge. Videre kan man jo stille spørsmål om statsråden også mener at det er umulig å sjekke innreisende kofferter for andre ting eller dyr som er ulovlig i Norge, og at det derfor ikke er noen grunn til å forby det? Det er uforståelig at Norge ikke skal ha kapasitet til å forby import av pels, når et utviklingsland som India allerede har klart det.

De Grønne mener vi må handle i solidaritet med dyr og mennesker over hele kloden. Derfor vil vi foreslå å forby import av pels samtidig med pelsoppdrett i Norge. Vi håper at Dale da revurderer saken, og at regjeringen viser at de faktisk bryr seg om dyrenes rettigheter – også i utlandet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!