Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Greit å være «Idol-Maria»

Plateaktuelle Maria Haukaas Storeng ble spådd en lysende karriere etter fjorårets «Idol»-opptreden. Men hun forstår ikke hvorfor mange tusen nordmenn drømmer om å bli popstjerne.

Maria Haukaas Storeng er overrasket over at så mange som 6500 vil være med på «Idol». - Jeg tror det er oppmerksomheten og drømmen om å bli kjent som lokker. På meg virker det som alle har den der evinnelige drømmen om å bli popstjerne, sier hun.

Mye venting

Maria sier at popstjernelivet nok ikke er så lukrativt som det virker.

- Store artister forteller alltid om venting, reising, vanskelige arrangører, trange omkledningsrom og hard jobbing. Dette er noe jeg også har fått føle på kroppen. Under store show er det vanlig at artisten må vente åtte- ni timer for å opptre i to- tre minutter, forteller hun.


Selv synes Maria at hun takler livet som artist.
 
- Jeg bare lener meg tilbake og koser meg. Jeg ser sjarmen ved bransjen og vet at jeg tåler dette livet, fastslår hun.

Etter at hun røyk ut av «Idol» fire uker før finalen i fjor, ble hun spådd en lysende artistkarriere av Petre-sjef Håkon Moslet. Det ser ut til at han fikk rett. I slutten av måneden slipper Maria debutplata si «Breathing». Selv om plata hennes ikke har noe med «Idol» å gjøre, er det dette de fleste forbinder henne med.

- Jeg har ingen problemer med å være «Idol-Maria». Det er bare sånn det er, sier hun.

Hardhudet

«IDOL-MARIA»: Publikum var i harnisk da Maria Haukaas Storeng ble  stemt ut av «Idol». Nå er hun aktuell med egen plate. Foto: Scnanpix
«IDOL-MARIA»: Publikum var i harnisk da Maria Haukaas Storeng ble stemt ut av «Idol». Nå er hun aktuell med egen plate. Foto: Scnanpix Vis mer

Da Maria var med på «Idol», hadde hun allerede en artistkarriere bak seg. Som 12-åring hadde hun tittelrollen i «Annie». Seinere har hun spilt i «Trollmann fra Oz», «Thank You For The Music - en hyllest til Abba» og «Fame». Maria har også drevet mye med dans. Dette gjorde henne hardhudet overfor kritikk allerede før hun fikk gjennomgå av tidligere «Idol»-dommer Jan Fredrik Karlsen og Co.

- Ja, jeg har fått verre tilbakemeldinger enn fra dem! Av danselærerne fikk jeg virkelig høre det, minnes Maria. Hun synes ikke deltakerne alltid skal ta kritikken fra dommerne dersom de ikke er enig. - Dommerne er bare personer med meninger. Det er alle de som ser på og stemmer også, sier hun. Maria synes det er vanskelig å sette fingeren på noe spesielt som hun lærte gjennom arbeidet med «Idol».

Litt rocka, litt glam

- Om ikke annet lærte jeg å være nøktern. Normalt har jeg sterke meninger om det meste, men under «Idol»-innspillinga måtte jeg passe på å gi plass til andre, sier Maria.


I etterkant av «Idol» har Maria jobbet med å finne sin egen stil.

- Jeg har på en måte funnet den: Litt rocka og litt glam. Jeg liker flere ting, både når det gjelder musikksjanger og klær. Men jeg prøver å ikke være noe annet enn musikken og stemmen min, forklarer hun. Allerede før den første skiva er å finne i platehyllene, er Maria i gang med den neste i Oslo Recordings\' studio.

- Det klør i fingrene, sier Maria.

...og her er Marias tips

•Det aller viktigste er å være bevisst alle valgene man tar, og tenke nøye gjennom konsekvensene på forhånd. Du må være bevisst hva du sier til pressen, hva du har på deg, hvilke låter du velger osv.

•På audition er det viktig å bruke sunn fornuft: Presenter navnet ditt og for all del ikke begynne å krangle med dommerne.

•Man bør ikke kle seg for anonymt, men kanskje ha på seg noe som stikker seg litt ut, som et rødt skjerf eller liknende.

•Ikke vær for overambisiøs i låtvalget. Velg låter som kler stemmen og personligheten din.

•Det kan være lurt å oppsøke en sanglærer for å få hjelp til å gjøre de riktige låtvalgene. En sanglærer vil også raskt kunne fortelle deltakeren om han eller hun har talent.

•Sjarmer dommerne i senk. Personen som vinner er en person som skal likes.

•Fokuser mest på de positive tilbakemeldingene fra dommerne.

•Bransjen i Norge er så liten at man alltid vil støte på de samme folka igjen. Derfor er det ekstra viktig å gjøre et godt inntrykk.

GIR GODE RÅD: - For å lykkes i «Idol» er det viktig å være bevisst de valgene man tar, sier Maria Haukaas Storeng. Denne måneden platedebuterer hun med albumet «Breathing».