- Greit at operaen koster 250 millioner ekstra

Den nye operaen blir 250 millioner kroner dyrere enn planlagt. Stortingets kulturpolitikere er ikke overrasket. - Jeg synes dette er greit, jeg, sier Jon Olav Alstad fra Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi var klar over at det måtte gjøres nye kostnadsanalyser da vi behandlet saken. Slik er det med alle prosjekter staten setter i gang, sier Jon Olav Alstad.

- Vil det bli enda dyrere?

- Man vet ikke om det er stopp med dette. Det er flere faser i et byggeprosjekt.

Dyrt skråtak

Det er den arkitektoniske utformingen av vinnerutkastet til det norske firmaet Snøhetta - store skrå takflater og stor grunnflate - som gjør at operaen ikke lenger vil koste 1,8 milliarder kroner, men over to milliarder.

- Ikke overrasket

Alstad lar ikke overskridelsene påvirke hans syn på prosjektet. Det gjør heller ikke Per Roar Bredvold fra Frp, bortsett fra at han er - og alltid har vært - mot byggingen. - Jeg er ikke overrasket over dette. Jeg tror det vil komme større overskridelser i framtida, særlig på grunn av grunnforholdene i Bjørvika. Jeg tror operaen vil bli vesentlig dyrere, sier Bredvold.

- Hva vil Frp gjøre med dette?

- Vi vil fortsette vår kamp mot bygging av operaen, men jeg tror ingen andre partier tør være med og gå mot vedtaket som er fattet.

110 mill. ekstra

Det er Statsbygg og AS Bygganalyse som har kommet fram til den nye prislappen på operaen. I tillegg til de økte rammene, skal det også settes av en ekstra reserve på 110 millioner kroner. - Regjeringen tillegger det nye operahuset stor kulturpolitisk betydning, og har derfor gitt sin tilslutning til at huset kan planlegges ut fra de nye forutsetninger, skriver kulturminister Ellen Horn i en pressemelding.

Hun får støtte fra Anne Enger Lahnstein, som var kulturminister da operavedtaket ble fattet.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer