Greker fikk gullpalmen

Den greske regissøren Theo Angelopoulos fikk gullpalmen for filmen «Eternity and a Day» under avslutningen av filmfestivalen i Cannes i går. Hans fortelling om en syk gammel mann var ikke blant favorittene.

Men nå lytter da Cannes-juryen svært sjelden til de som under festivalens løp utroper sine favoritter.

Juryleder Martin Scorsese og hans ni jurymedlemmer fattet sin Gullpalme-avgjørelse enstemmig, heter det - og da hjelper det ikke at mange kritikere mener at Angelopoulos' film beveger seg langsomt på grensen til det søvndyssende.

Én dag
«Eternity and a Day» («Evigheten og en dag») handler om den siste dagen i livet til forfatteren Alexander. Mens han forbereder sitt farvel med verden møter han en liten albansk gutt, en illegal innvandrer, som han hjelper i trygghet.

Forfatteren og gutten reiser gjennom et vinterlig nord-Hellas, samtidig som Alexander også foretar en reise tilbake i sine egne minner: Slik møter han igjen sin avdøde kone Anna, for én dag - og evigheten.

Ti filmer
Theo Angelopoulos (63) er ikke blant de mest produktive filmregissører, han har laget ti filmer siden sin første i 1970. Mest kjent er han for «Landskap i tåke» fra (1988), anerkjent som et filmatisk mesterverk.

Det er det mindre sannsynlig at «Eternity and a Day» blir. De fleste kritikerne på Cannes-festivalen hadde Ken Loach' «My Name is Joe» øverst på sine lister, men den måtte nøye seg med prisen for beste mannlige skuespiller.

Én lille en
Skandinavias filmære ble ivaretatt av danske Tomas Vinterberg, som fikk juryens spesialpris for «Festen». Den er film nummer én i den danske «Dogme»-serien, som skal bestå av fem filmer laget på lavt budsjett, uten kunstige virkemidler som ekstra

lyd, lys, kostymer, sminke og kulisser.

Regissør Lars von Trier er filmseriens fadder, men han fikk ingen heder for sin på alle måter avkledde «Idiotene», også en «Dogme»-film, under årets Cannes-festival.