Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Sykepleiere og coronapandemien:

Grensa er nådd

Sykepleiere er ikke, og har aldri, vært en del av dugnadsarbeidet.

SYKEPLEIERE DEVALUERES: Selv om enkelte medier har rapportert det motsatte, er det ikke én sykepleier i verken spesialist- eller primærhelsetjenesten som har fått risikotillegg eller lønnskompensasjon i denne perioden, skriver intensivsykepleier Victoria Lenngren. Foto: Privat
SYKEPLEIERE DEVALUERES: Selv om enkelte medier har rapportert det motsatte, er det ikke én sykepleier i verken spesialist- eller primærhelsetjenesten som har fått risikotillegg eller lønnskompensasjon i denne perioden, skriver intensivsykepleier Victoria Lenngren. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

I kjølvannet av den første bølgen med coronasmitte i Norge ønsker jeg som intensivsykepleier å komme med noen betraktninger.

I denne perioden har det for sykepleiere aldri handlet om hvorvidt vi er villige til å utføre arbeidet vårt. Sykepleiere er underlagt pasient- og brukerrettighetsloven og helsepersonelloven. Arbeidsmiljøloven og tariffavtaler styrer vår arbeidstid.

I perioder med høyt press, mye overtid og ekstravakter kan det være slitsomt, tidvis nærmere grensen for uutholdelig, men det har aldri vært et spørsmål om vi skal utføre arbeidet eller ikke. For det er ikke lovverket som driver oss. Det er vårt faglige engasjement og etiske verdigrunnlag.

Det er en erkjennelse av at andre mennesker kan dø, dersom vi en dag bestemmer oss for ikke å komme på jobb. Vår kompetanse og erfaring er en mangelvare. Sykepleiere har en høy yrkesstolthet og vi er lojale mot dem som skal ha vår lojalitet; vårt samfunnsoppdrag, pasientene vi behandler og kollegene vi står sammen med.

Men vi står ved en korsvei. For mens vi sikrer forsvarlig helsehjelp til de sykeste, hvem er det som sikrer og ivaretar oss?

Det har ikke vært og det er fortsatt ikke tilgang på tilstrekkelig eller godt nok smittevernutstyr for å dekke samtlige helseinstitusjoner og hjemmetjenester i landet.

Det er alvorlig at myndighetene har fraskrevet seg ansvaret med å opprettholde en forsvarlig beredskap. Våre folkevalgte har påført oss i klinikken en enorm psykisk belastning.

Vi blir opplært til å gjenbruke engangsutstyr og bruker beskyttelsesutstyr av så dårlig kvalitet at det går i stykker under bruk. Det har ført til store etiske diskusjoner på arbeidsplasser rundt om i det ganske land. Når den dagen kommer hvor vi ikke kan beskytte oss selv, skal vi da hjelpe de som er i behov for helsehjelp, eller skal vi ikke?

SYKEPLEIERE DEVALUERES: Selv om enkelte medier har rapportert det motsatte, er det ikke én sykepleier i verken spesialist- eller primærhelsetjenesten som har fått risikotillegg eller lønnskompensasjon i denne perioden, skriver intensivsykepleier Victoria Lenngren. Illustrasjonsfoto fra akuttavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SYKEPLEIERE DEVALUERES: Selv om enkelte medier har rapportert det motsatte, er det ikke én sykepleier i verken spesialist- eller primærhelsetjenesten som har fått risikotillegg eller lønnskompensasjon i denne perioden, skriver intensivsykepleier Victoria Lenngren. Illustrasjonsfoto fra akuttavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Til tross for at vi er underlagt norsk lov er det ingen paragraf som befester at vi skal yte hjelp dersom vi utsetter oss selv for fare. Vitnesbyrdene om de hundrevis av døde helsearbeiderne verden over er en realitet vi forholder oss til. Vi er rasende over at helsemyndighetene har tvunget oss til å ta stilling til et umulig valg som oppleves grovt urettferdig. Ditt liv eller mitt liv. I ytterste konsekvens er det faktisk det er snakk om.

Selv om enkelte medier har rapportert det motsatte, er det ikke én sykepleier i verken spesialist- eller primærhelsetjenesten som har fått risikotillegg eller lønnskompensasjon i denne perioden. Avtalen inngått mellom helseforetakene, kommunene og Norsk Sykepleierforbund innebærer arbeidsgivers styringsrett til å innføre nødturnus ved behov for endret arbeidstid i krisetider.

Det vil si at samtlige vakter vi jobber er 12,5 timer lange dersom vi jobber i helseforetakene og opptil 16 timer lange ved jobb i kommunal sektor. Nødturnus vil si 50 prosent arbeid på natt, 50 prosent arbeid på dagtid og arbeid hver andre helg.

STERKE INNTRYKK: Mens mesteparten av Norge er stengt, jobber leger, sykepleiere og alt annet personell på Ullevål sykehus dag og natt. Dette har gjort sterkest inntrykk på dem de siste ukene. Reporter: Marthe Lien. Foto / Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det er en ytterst tung vaktbelastning. Den omtalte lønnskompensasjonen gjelder bare dersom vi jobber mer enn 100 prosent. Land som Tyskland, Sverige, Kina, USA, Storbritannia, Danmark og Russland gir helsearbeidere lønnskompensasjon for den belastningen de blir påført. Det gjør ikke Norge.

I dag er det et lavt antall innlagte coronapasienter på norske helseinstitusjoner. Samtidig tar ledere omkring i landet i bruk nødturnus for å dekke opp ledige vakter gjennom sommeren. Det er et misbruk av avtalen.

Sykepleierne som i en normalsituasjon leies inn fra Sverige, Danmark og Finland jobber i stor grad nå i egne hjemland. Coronapandemien kaster lys på hvor sårbar bemanningssituasjonen faktisk er i det norske helsevesenet. Vi som jobber har visst det lenge og varslet gjentatte ganger. Norge har ingen rett til å tappe andre land for deres helsepersonell for å få vårt eget helsevesen til å gå rundt. Det er på tide at dere som sitter med makten tar ansvar.

Det foregår en devaluering av sykepleieryrket. Eksklusjonen av sykepleiere fra deltakelse i Koronakommisjonen, hvis formål er å gjennomgå og trekke lærdom av covid-19-utbruddet i Norge, er et trist faktum i moderne norsk helsepolitisk historie.

Det er sykepleiere i daglig klinisk arbeid som har gjennomført det meste av all organisering, omorganisering, opplæring og kursing for at helsevesenet skal komme seg gjennom denne pandemien. Dersom målet med kommisjonens arbeid er lærdom er det et paradoks at sykepleiere ikke inkluderes.

Når myndighetene velger å ignorere oss, gjøres vi ubetydelige. Vår fagutøvelse oppleves verdiløs i en viktig samfunnsdebatt.

Sykepleiere er ikke og har aldri vært en del av dugnadsarbeidet. Det er på tide myndighetene og Norsk Sykepleierforbund innser at metningspunktet er nådd.

Det varsles en framtidig trussel mot norsk helsevesen og det norske velferdssamfunnet. Det mangler allerede 6000 sykepleiere i spesialist- og primærhelsetjenesten. Når denne krisen har lagt seg vil det mangle langt flere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!