DEBATT

Sykepleiere og coronapandemien:

Grensa er nådd

Sykepleiere er ikke, og har aldri, vært en del av dugnadsarbeidet.

SYKEPLEIERE DEVALUERES: Selv om enkelte medier har rapportert det motsatte, er det ikke én sykepleier i verken spesialist- eller primærhelsetjenesten som har fått risikotillegg eller lønnskompensasjon i denne perioden, skriver intensivsykepleier Victoria Lenngren. Foto: Privat
SYKEPLEIERE DEVALUERES: Selv om enkelte medier har rapportert det motsatte, er det ikke én sykepleier i verken spesialist- eller primærhelsetjenesten som har fått risikotillegg eller lønnskompensasjon i denne perioden, skriver intensivsykepleier Victoria Lenngren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I kjølvannet av den første bølgen med coronasmitte i Norge ønsker jeg som intensivsykepleier å komme med noen betraktninger.

I denne perioden har det for sykepleiere aldri handlet om hvorvidt vi er villige til å utføre arbeidet vårt. Sykepleiere er underlagt pasient- og brukerrettighetsloven og helsepersonelloven. Arbeidsmiljøloven og tariffavtaler styrer vår arbeidstid.

I perioder med høyt press, mye overtid og ekstravakter kan det være slitsomt, tidvis nærmere grensen for uutholdelig, men det har aldri vært et spørsmål om vi skal utføre arbeidet eller ikke. For det er ikke lovverket som driver oss. Det er vårt faglige engasjement og etiske verdigrunnlag.

Det er en erkjennelse av at andre mennesker kan dø, dersom vi en dag bestemmer oss for ikke å komme på jobb. Vår kompetanse og erfaring er en mangelvare. Sykepleiere har en høy yrkesstolthet og vi er lojale mot dem som skal ha vår lojalitet; vårt samfunnsoppdrag, pasientene vi behandler og kollegene vi står sammen med.

Men vi står ved en korsvei. For mens vi sikrer forsvarlig helsehjelp til de sykeste, hvem er det som sikrer og ivaretar oss?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer