Grenseløs

De flerkulturelle har fått en fantastisk stemme i meksikansk-amerikanske Lila Downs (34). Mandag slippes hennes tredje plate i Norge. Allerede denne uka kan du høre henne under Vestfold Festspillene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en voldsom økning i den musikalske grensetrafikken mellom USA og Mexico. Og i likhet med Alejandro Escovedo, som nylig ga ut fantastiske «By The Hand Of The Father», har Downs en fot i hvert land.

Hun har en mangslungen og fargerik bakgrunn. Som datter av en mixteco-indianer og en skotsk-amerikansk filmskaper og maler, flyttet hun i barndommen fram og tilbake mellom Minnesota og den meksikanske delstaten Oaxaca.

Downs har studert antropologi og opera, men sluttet å synge for å bli en Deadhead (fan som fulgte gruppa Grateful Dead over hele USA) og selge selvlagde smykker. Etter hvert tok hun opp igjen sangen på klubber i Oaxaca og Philadelphia, hjembyen til jazzsaksofonisten og -pianisten Paul Cohen - som både spiller og har produsert plata sammen med Downs. De har laget de fleste låtene, men har også med en fantastisk medley med Woody Guthries «Pastures Of Plenty» og «This Land Is Your Land» og deres egen hip hop-inspirerte «Land».

Uten grenser

Downs forteller immigrantenes og grensetrafikkens historie. Hun vil være en musikalsk brubygger, og det bærer denne plata preg av.

Hun bor nå i Mexico, men samarbeider med utmerkete musikere fra en rekke land. Plata kjenner ingen musikalske grenser, men er verdensmusikk i ordets beste forstand: en sammensmelting av musikk og innflytelse fra Afrika og Europa til Sør- og Nord-Amerika, fra jazz, latino og folk til kubanske sons og portugisisk fado - sunget på engelsk, spansk, maya eller Mexicos mange andre språkvarianter (tekstene er oversatt til engelsk i coveret).

Unik sanger

Som sanger er Lila Downs unik, i slekt med amerikanske, tospråklige vokalister som Tish Hinojosa og Linda Ronstadt og afrikanske Cesario Evora. Stemmen hennes spenner over både tre og fire oktaver, og hun sjonglerer fra det myke og lekende til det outrerte, så man bare blir sittende som fjetret.

For mer info: www.narada.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer