Grenseløs

De flerkulturelle har fått en fantastisk stemme i meksikansk-amerikanske Lila Downs (34). Mandag slippes hennes tredje plate i Norge. Allerede denne uka kan du høre henne under Vestfold Festspillene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en voldsom økning i den musikalske grensetrafikken mellom USA og Mexico. Og i likhet med Alejandro Escovedo, som nylig ga ut fantastiske «By The Hand Of The Father», har Downs en fot i hvert land.

Hun har en mangslungen og fargerik bakgrunn. Som datter av en mixteco-indianer og en skotsk-amerikansk filmskaper og maler, flyttet hun i barndommen fram og tilbake mellom Minnesota og den meksikanske delstaten Oaxaca.

Downs har studert antropologi og opera, men sluttet å synge for å bli en Deadhead (fan som fulgte gruppa Grateful Dead over hele USA) og selge selvlagde smykker. Etter hvert tok hun opp igjen sangen på klubber i Oaxaca og Philadelphia, hjembyen til jazzsaksofonisten og -pianisten Paul Cohen - som både spiller og har produsert plata sammen med Downs. De har laget de fleste låtene, men har også med en fantastisk medley med Woody Guthries «Pastures Of Plenty» og «This Land Is Your Land» og deres egen hip hop-inspirerte «Land».

Uten grenser

Downs forteller immigrantenes og grensetrafikkens historie. Hun vil være en musikalsk brubygger, og det bærer denne plata preg av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer