Grenseløs arroganse

Når et menneske blir henrettet, er det ikke på sin plass å juble.

FEIRER: Innbyggere i Washington DC feirer at Osama bin Laden er drept. Når et menneske blir henrettet som bin Laden, med samtidig nedslakting av uskyldige kvinner og barn, er det ikke på sin plass å juble, skriver Elin Brodin. Foto: Scanpix
FEIRER: Innbyggere i Washington DC feirer at Osama bin Laden er drept. Når et menneske blir henrettet som bin Laden, med samtidig nedslakting av uskyldige kvinner og barn, er det ikke på sin plass å juble, skriver Elin Brodin. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter at jeg skrev en Facebook-status med ønske om at Osama bin Laden får hvile i fred, har folk angrepet meg kraftig flere steder. Jeg vil derfor kort presisere mitt synspunkt. Hvis vi skal oppnå fredelig sameksistens i en verden som stadig blir mindre, er det nødvendig å se ting med andres øyne iblant, samt sette handlinger som for eksempel selvmordsbombing inn i riktig kontekst. Dette er ikke synonymt med å bifalle.

Personlig synes jeg ikke at eksplosiver er god problemløsning verken her eller der. Men det er ikke til å unngå at politisk vold vil finne sted når folk blir systematisk undertrykt og herjet med. Vesten er en overmakt som andre ikke har mulighet til å reagere overfor ved hjelp av tradisjonell krigføring, og terror er deres eneste sjanse. Når folk peker på det grufulle i at noen lager bomber på kjøkkenet, tenker de visst ikke over at motstanderen har både en enorm hær, avanserte masseødeleggelsesvåpen og en grunnlov som gir hvem som helst rett til å stikke ned på hjørnet og kjøpe et gevær.

Vi er nødt til å øve en smule selvkritikk her. Den skjeve ressursfordelingen må rettes opp, og vi kan ikke fortsette å misbruke vår definisjonsmakt. «De andre» kommer ikke til å finne seg i det, og vår destruktivitet vil ende i selvdestruksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.