LEDER

Hovedleder: overvåkning

Grenseløst digitalt grenseforsvar

Vi står i fare for å etablere et rettssystem som snur bevisbyrden.

KONTROLL: Skal e-tjenesten få lagre all data inn og ut av Norge? Foto: NTB Scanpix
KONTROLL: Skal e-tjenesten få lagre all data inn og ut av Norge? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Før helga gikk høringsfristen ut for innspill til forslaget om såkalt Digitalt grensevern (DGF). I fjor høst la professor i informatikk Olav Lysne fram sin andre rapport om elektronisk kommunikasjon som krysser grensene, og etteretningstjenestens mulighet til å få tilgang til den. Utvalget legger opp til et system som skal kunne fange opp nær sagt all informasjon som krysser landegrensen, inkludert innholdet i kommunikasjonen. Det vil også gjelde kommunikasjon mellom folk i Norge, fordi signalene ofte krysser landegrensen på veien. Kort sagt en tilnærmet totalovervåkning.

Bakgrunner er frykten for spionasje og sabotasje mot norsk IKT-infrastruktur og -systemer fra fremmede aktører, og økt terrortrussel.

Det har kommet fram sterk kritikk i høringsrunden, blant annet fra den internasjonale juristkommisjonen, ICJ-Norge - en organisasjon som kjemper for menneskerettigheter og rettsstatlige prinsipper. ICJs innspill er særlig interessant fordi de setter fingeren på en viktig distinksjon: en form for digitalt grenseforsvar kan være nødvendig for å sikre landet mot cyberspionasje og -sabotasje mot samfunnskritisk IKT-infrastruktur. Når det gjelder terrorbekjempelse vil imidlertid et slikt system ha begrenset nytteverdi, i tillegg til at omfanget av overvåkningen ikke på noen måte står i forhold til trusselen og dermed vil være klart rettsstridig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer