REGJERINGEN: I mandagens pressekonferanse snakket Iselin Nybø om nye tiltak vedrørende reiselivbransjen, noe som ikke falt i god jord hos Jan Fredrik Karlsen. Video: NTB. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

Eventbransjen under coronakrisen:

- Grenseløst frekt og uvitende

Jan Fredrik Karlsen raser mot regjeringen etter mandagens forslag om å inkludere bransjen i støtteordningen for reiseliv.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi satt som tente lys foran TV-en. Det var som en fotballkamp mellom Norge og Brasil, men så oppdager du at dommeren er volleyballdommer, sier Jan Fredrik Karlsen til Dagbladet.

Karlsen driver eventbyrået All-In AS. Han og resten av selskapet hadde store forhåpninger i forkant av gårsdagens pressekonferanse hvor næringsminister Iselin Nybø skulle presentere nye krisepakker.

- Næringsministeren bruker ord som den «såkalte eventbransjen» og sier at smitteverntiltak ikke er grunnen til at bransjen sliter. Det er grenseløst frekt og uvitende, spesielt etter all den tiden vi har brukt på å forklare dem hva vi er og gjør, sier Jan Fredrik Karlsen til Dagbladet.

- Like stor respekt

Eventbransjen ble plassert sammen med reiseliv i en felles støtteordning, selv om det var antydet at de ville få sin egen.

Karlsen understreker at han forstår at situasjonen er krevende, og setter pris på at regjeringen vil kompensere bransjen for noe av det økonomiske tapet den har lidd, men han mener at ordningen et tegn på at regjeringen fortsatt ikke forstår hva bransjen hans trenger.

Næringsminister Iselin Nybø sier at hun er klar over at eventbransjen er en viktig aktør.

- Jeg kan berolige Jan Fredrik Karlsen med at jeg har like stor respekt for eventbransjen som for alle andre deler av norsk næringsliv. Jeg er også fullt klar over hvor viktige aktører som eventbyråer og scenetekniske leverandører er for arrangementsmarkedet, sier næringsminister Iselin Nybø til Dagbladet.

Skuffende

Jan Fredrik Karlsen får støtte av Janette Haukland, daglig leder i Sponsor- og Eventforeningen. Hun mener at tiltakene regjeringen presenterer ikke hjelper eventbransjen i stor grad.

I den nye støtteordningen for publikumsåpne arrangementer vil regjeringen gi aktørene mulighet til å planlegge store arrangementer også på sikt, til tross for økonomiske utfordringer.

- Dette høres bra ut, men det gjelder bare for publikumsarrangement ikke næringsarrangement og bare arrangøren kan søke. Det regjeringen glemmer er at det ikke er mulig å arrangere en messe, festival eller event uten underleverandører, sier Haukland til Dagbladet.

Haukland er redd for at bransjen vil oppleve en massiv kompetanseflukt.

- Uten en vesentlig bedre og langsiktig kompensasjon vil regjeringen få massekonkurser i fanget, og de har allerede begynt å melde seg. Tapene vil være katastrofale. Vi snakker om tusenvis av arbeidsplasser i hele landet og dette vil ramme en hel næringskjede dramatisk, sier Haukland.

ARRANGEMENTER: Næringsminister Iselin Nybø (V) presenterer nye regler i forbindelse med arrangementer i en pressemelding. Vis mer

Ingen tro

Arrangementsmarkedet kan også nå søke kompensasjonsordningen for reiselivet på 1 milliard kroner og omstillingspengene på 250 millioner kroner via Innovasjon Norge. Haukland har ikke noe tro på at eventbransjen vil få noe ut av dette.

- Vi har ikke noe tro på at det vil være så mye igjen av denne pakka. Den har reiseliv hatt bruk for selv. Vi forventet en egen ordning, basert på de innspillene vi har hatt til regjeringen. Det er derfor skuffende at vi blir dyttet inn under reiseliv. Det fører til en god del begrensninger for oss, sier hun.

Iselin Nybø sier at dette ikke er tilfellet.

- Regjeringen gir nå eventbyråer og andre aktører innenfor arrangementsmarkedet tilgang til støtteordninger opprinnelig reservert for reiselivsnæringen. Det at flere bransjer benytter seg av samme ordninger trenger imidlertid ikke gjøre dem mindre gunstige eller bety at «kaka blir mindre» for de involverte, sier hun.

Kunne vært gjort lettere

Haukland mener at regjeringen kunne løst dette på en mye enklere måte.

- Ved å utvide kontaktstøtteordningen, som innebærer at staten dekker 100 prosent av bedriftenes faste kostnader og en lønnsstøtteordning som er betraktelig bedre enn dagens, slik at vi kan få folk tilbake i arbeid, sier hun.

- Og fjerne begrensningene med publikumsåpne arrangementer og sørge for at arrangør og leverandør kan søke, da kunne eventbransjen kommet seg helskinnet ut av denne krisen, fortsetter Haukland.

Forbudt

Jan Fredrik Karlsen forteller at selskapet hans tapte 80 millioner kroner over natta da pandemien kom til Norge. Han understreker at en støtteordning ikke handler om å få mest mulig penger, men om å overleve.

- Det vi driver med er forbudt, og kundene er redde for å igangsette arrangement. Vi kan ikke gjøre jobben vår på grunn av smittevern. Det er ingen endring på det. Vi har tapt hundrevis av millioner kroner. Vår innstilling har alltid vært at vi ikke skal være grådige, men vi vil ha en ordning som treffer. Vi ber bare om litt hjelp, sier Karlsen.

Eventbransjen har foreslått til regjeringen at man kan finne en viss prosentandel fra fjorårets omsetning for å kompensere for tapet bransjen har lidd under.

- Hvis vi hadde hatt en omsetning på 50 millioner i 2019, så kunne man tatt ti prosent av det og fått fem millioner i år. Det ville dekket for noe av det vi har tapt, sier han. Det er enkelt, etterprøvbart og effektivt, sier Karlsen.

Han håper næringsministeren tar seg tid til å møte bransjen til et oppklarende møte.

- Vi møtes gjerne fysisk - de beste møtene er ofte det, sier han og ler.

VAKSINE: Tirsdag formiddag uttalte helseminister Bent Høie at Norge sikter på å vaksinere 75 prosent av befolkningen som befinner seg i risikogruppa, og 50 prosent av resten av den voksne befolkningen. Dette kan skje i løpet av 2021. Vis mer

Samme utfordringer

Nybø forteller at regjeringen har valgt en felles løsning fordi utfordringene i arrangement- og reiselivsmarkedet er mange av de samme.

- Smitteverntiltak og smittefrykt gir massiv svikt i etterspørselen, på ubestemt tid. Bedrifter innenfor event og reiseliv trenger derfor tilførsel av likviditet, og det tilbyr vi dem gjennom disse to ordningene for kompensasjon og omstilling, sier hun.

- Dette kommer i tillegg til øvrige tiltak for næringslivet som også eventbransjen kan benytte seg av, som lånegarantiordningen, lønnsstøtteordningen og et utvidet permitteringsregelverk, fortsetter Nybø.

Hun sier at regjeringen foreslår å fortsatt dekke deler av de faste kostnadene for messe- og konferansearrangører, og andre sentrale aktører i markedet, fordi omsetningen fortsatt er svært lav i arrangementsmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer