Grenseløst mot

Detaljert, grundig og omstendelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: På engelsk heter boka direkte oversatt «Oppstanden 44, Slaget om Warszawa». På norsk har den fått trykt «Ofret av Stalin, slaktet av Hitler» på forsida. Problemet er ikke at ikke Norman Davies argumenterer overbevisende for at denne påstanden er gyldig, for det gjør han. Men han argumenterer for at Churchills og Roosevelts navn også kunne vært føyd til lista over hvem som ofret Warszawa.

Polsk motstand

Forhåpentligvis fører ikke dette merkelige påfunnet til at dette kildebaserte og grundige historieverket mister lesere. Det gir en bred framstilling av den polske militære motstanden, hjemme og ute, mot Hitler-Tyskland fra 1939 til 1945.Warszawa står i sentrum av begivenhetene, og det er snakk om tre oppstander. Byen ble omringet av Wehrmachts panserstyrker 14. september 1939, to uker etter angrepet på Polen, og kapitulerte først 28. september. Da var 50 000 innbyggere drept og 15 prosent av bygningsmassen ødelagt.

Kjente dikt

Oppstanden i Warszawa-gettoen startet 19. april 1943 da innbyggerne forutså at alle i gettoen skulle likvideres. Oppstanden varte i 72 dager, da var 20 000 drept og de resterende 16 000 ble transportert til Treblinka. Øyenvitnet Czeslaw Milosz skrev diktet «Campo dei Fiori» til opprørerne som visste at saken var håpløs, men viste et storslått mot. Georg Johanessen formulerte det slik i «Jødisk partisansang»: «Denne krig er ingen krig som kan gi fred / Vi har reist oss og kan se vi er slått ned». Det kanskje mest berømte fotografi fra det annen verdenskrig, ble tatt under oppstanden. Den 6- 7 år gamle gutten som strekker hendene i været.

Dannelse

Det tredje heroiske forsøket fra innbyggeren på å erobre byen sin, brøt ut 1. august 1944. Opprørerne måtte gi seg den første uka i oktober, en gang mellom 2. og 5. oktober. Det er denne oppstanden som er bokas tema, ikke minst dens forutsetninger, hvordan den ble møtt av de allierte og endelig hva den resulterte i. Det burde være umulig å gå for å være et velutrustet menneske uten å kjenne til de viktigste begivenhetene og slagene fra den annen verdenskrig. Det hører med til den alminnelige dannelsen å kunne krigshistorien. I denne forstand boka på 715 sider om Warszawa et viktig og nødvendig tilskudd til norsk dannelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer