Designregulering:  Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil innføre et forbud mot design på snus- og røykpakker.
Designregulering: Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil innføre et forbud mot design på snus- og røykpakker.Vis mer

Grensen er nådd

En stat som oppfører seg som en barnevakt som ikke skyr noen midler i å styre selvstendige folks holdninger, strider imot liberale verdier.

Meninger

Det er en grense for hvor langt staten kan regulere et lovlig produkt og det er en grense for hvor langt staten skal hindre mennesker i å ta egne valg. Og det bør være en grense for hva slags nye reguleringer en Høyre/FrP-regjering innfører.

Forbudet mot design på snus- og røykpakker er sikkert en liten sak. Mange vil mene det er bortkastet tid å innføre det og like bortkastet tid på å snakke imot det. Men det som mange glemmer er at summen av mange små begrensninger av våre friheter, blir betraktelig mindre frihet. Det er verdt å ta de små kampene, fordi de små begrensningene over tid vil bety noe.

Det er ikke mangel på statlige tiltak for å hindre noen fra å snuse eller røyke. Vi har reklameforbud, røykelov, vi har skyhøye avgifter, tollkvoter, helseadvarsler og forbud mot redaksjonell omtale. Mange av disse reguleringene er riktige. Og alle er for seg små saker. Til sammen blir det derimot store begrensninger for hva voksne mennesker kan gjøre.

En stat som oppfører seg som en barnevakt som ikke skyr noen midler i å styre selvstendige folks holdninger, strider imot liberale verdier. Noen politikere vil regulere bort folk som tar valg de ikke liker. Høyre og FrP bør ikke bidra til det. Det må være forskjell på Bent Høie og Jonas Gahr Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En likestilling av sigaretter og snus er direkte helseskadelig. Staten må ikke regulere tobakk på en slik måte at det lages et bilde av at snus og sigaretter er like farlig. Forskningen er tydelig på at snus er over 90 prosent mindre skadelig enn sigaretter. Særlig påfallende er det at Sverige, som har høyest snusbruk og lengst historie med snusbruk, også har den laveste kreftandelen i Europa. Det ser dessverre ikke ut til at skadereduksjon er viktig for Høie.

Australia har innført Høiepakken. Resultatet er ifølge revisjonsfirmaet KPMG det motsatte av myndighetenes ønske. Salget av sigaretter har ikke gått ned og enda verre, smuglingen av sigaretter med varemerker har økt med over 150 prosent.

Universitetet i Zurich har vurdert effekten og sier følgende: «Both analyses fail to find any evidence for an actual plain packaging effect on Australians aged 14 to 17 years.»

Det beste for helsen er å ikke bruke tobakk. Det er likevel mange som velger å bruke det, det må de ha mulighet til. Det må være rom for voksne mennesker til å ta egne og kvalifiserte valg. En ytterligere regulering av ting vi ikke liker. Denne regjeringen har fjernet mange tåpelige forbud, la oss fortsette med det, fremfor å innføre nye.