LEDER

Overvåking:

Grensene tøyes for stadig mer overvåking

Bortforklaringene og den porøse lovforståelsen inngår i et altfor velkjent mønster

E-sjef: Sjefen for e-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, avviser blankt at virksomheten på Eggemoen er ulovlig, og viser til at Stortingets kontrollorgan (EOS-utvalget) ikke har rettet kritikk mot tjenesten eller anmodet om at metodikken suspenderes.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
E-sjef: Sjefen for e-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, avviser blankt at virksomheten på Eggemoen er ulovlig, og viser til at Stortingets kontrollorgan (EOS-utvalget) ikke har rettet kritikk mot tjenesten eller anmodet om at metodikken suspenderes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I skogen bak den gamle militærleiren Eggemoen ved Hønefoss har forsvarets etterretningstjeneste i dyp hemmelighet bygd opp en av verdens mest avanserte lyttestasjoner.

Ifølge NRK, som bl.a. bruker dokumenter fra Edward Snowden som kilde, samler stasjonen inn enorme mengder kommunikasjonsdata. Også fra datatrafikk og telefonsamtaler som involverer norske borgere på norsk jord.

Nå reises spørsmålet om lovligheten av denne innsamlingen. Bakgrunnen for dette er en sentral del av loven som begrenser hva e-tjenesten skal drive med.

I loven heter det: «Etterretningstjenesten skal ikke på norsk territorium overvåke eller på annen fordekt måte innhente informasjon om norske fysiske eller juridiske personer».

Sjefen for e-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, avviser blankt at virksomheten er ulovlig, og viser til at Stortingets kontrollorgan (EOS-utvalget) ikke har rettet kritikk mot tjenesten eller anmodet om at metodikken suspenderes.

Han peker på at utvalget har nøyd seg med å påpeke et mulig behov for lovavklaring. Det er i beste fall en nokså tilpasset forståelse av hva EOS-utvalget mener.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer