Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Pengebruk:

Grenser for god råd

En gransking av Direktoratet for e-helse vil være godt for direktoratet og for samfunnet.

BRUKER PENGER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (Høyre) i Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BRUKER PENGER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (Høyre) i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det offentliges bruk av konsulenttjenester er stadig voksende. Dessverre begrenser oppmerksomheten rundt milliardutgiftene seg som regel til softisregninger, harry budsjettfinter og debatter på veldig generelt nivå.

Slikt blir det sjelden konstruktiv debatt eller effektiv offentlig kontroll av. Denne uka fortalte Aftenposten en historie som bør endre på dette.

De siste åra har konsulentfirmaet PwC og særlig partner Are Muri vært storleverandører av tjenester til Direktorat for e-helse. Muri har vært hentet inn for å styre arbeidet med det som er et av statens største e-helseprosjekter, det såkalte Akson-prosjektet.

Siden 2012 har Helsedirektoratet og Direktoratet for e-helse har betalt minst 273 millioner kroner i honorarer til PwC, hvor nærmere en tredel har vært knyttet til Muris arbeid og prosjekter.

I arbeidet har Muri både tjent som direktoratets prosjektleder, med tilhørende kontorplass, e-post og oppdrag overfor omverden, og som PwCs partner og ansvarlig for salg av tjenester til direktoratet.

Historien om Muris arbeid for direktoratet skiller seg tilsynelatende ikke betydelig fra måten mange private virksomheter også henter inn konsulenter til oppdrag og midlertidige lederstillinger. Det oppsiktsvekkende er lengden og omfanget av Muri og PwCs engasjement, og at dette er en måte staten velger å løse oppgaver på.

I åra hvor Muri skal ha jobbet tilnærmet fulltid for det offentlige, har han hentet årlige utbytter som partner i PwC på rundt fire millioner. Den totale inntekten har vært enda høyere. Det er ikke et lønnsnivå man vanligvis forbinder med tjenestepersoner i staten, selv på toppledernivå.

Denne bruken av innleide konsulenter i ledende stillinger framstår både prinsipielt problematisk, kostbar og i strid med politikken for lederlønninger i staten. Flere eksperter i Aftenposten-saken peker også på at samarbeidet og prosessene rundt kan være i strid med anskaffelsesregelverket.

ADVARTE FOLKET: Bent Høie demonstrerte hvor lang én meter er under onsdagens pressekonferanse. 17. juni 2020. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nå krever flere av opposisjonspartiene på Stortinget en full gjennomgang av direktoratets bruk av konsulenttjenester. Det vil være en god idé av flere grunner. For det første framstår det helt nødvendig for å få klarhet i hva som har skjedd i direktoratet og om praksisen er hensiktsmessig. For det andre vil det være nyttig for et direktorat som står overfor et megaprosjekt å få et utenfra-blikk på egen praksis.

Og for det tredje, så vil gjennomgangen og evalueringene kunne legge grunnlaget for en bedre debatt om konsulenttjenester i staten og kommunene i åra framover. Det trengs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!