Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Grenser for overvåking

Ingress

Meninger

ET AV TERRORISMENS hovedmål er å sette tilliten til rettsstaten ut av funksjon. All ekstremisme - enten den er sekulær eller religiøs, høyre- eller venstreorientert - bygger på en strengt todelt virkelighetsoppfatning. Verden deles i venner og fiender, det skilles skarpt mellom hvitt og svart. Motstanderen tillegges onde egenskaper og motiver som gjør at ekstrem voldsbruk framstår som riktig og rasjonell. Da er det et naturlig mål å ødelegge alt som kan minne om fiendens menneskelighet og toleranse. Å bryte ned tilliten i et demokratisk system som bygger på rettsstaten, på likestilling og toleranse er derfor et naturlig mål for voldelige ekstremister. En stat som setter sine egne verdier ut av spill, er en bedre fiende for terroristene. Drap eller terrorhandlinger kan fremme overvåking og kontroll som skaper undertrykkelse eller taushet, og som derfor undergraver kjerneverdiene.

DENNE SIDEN AV TERRORENS ansikt bør være med når vi drøfter tiltak mot voldelig ekstremisme. Det er likevel sjelden at det er tilfelle. Fokus er hele tida på tiltak som gir inntrykk av at større sikkerhet bare skapes gjennom mer inngripende kontroll- og overvåkingsmetoder. Svekkelse av rettssikkerheten blir sett på som en forutsetning for effektiv bekjempelse av terrorisme.

NÅ ER DET JIHAD-REISENE til Syria som har satt fart i debatten om tiltak mot mulig, framtidig terrorisme. Bakgrunnen er svært alvorlig. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at opp mot 40 personer har reist fra Norge til Syria for å delta i kampene mot Assad-regimet. Det pekes på at det er en reell fare for at personer med kamptrening fra Syria skal utøve terror i Norge når de vender hjem. Fra ulikt politisk hold ropes på at dette er personer som må overvåkes og/eller avradikaliseres når de kommer hjem. Sist ut er lederen for justiskomiteen, tidligere statsråd Hadia Tajik (Ap). Hun er meget vag når det gjelder tiltak, men fastslår at hver og en må følges tett, og at vi ikke kan gå og vente på at noe skal skje.

DET ER IKKE GODT å si hva dette betyr, og det er kanskje meningen. Ingen er mot at det overvåkes eller gripes inn når lovens vilkår for det er til stede. Å bruke politi mot politiske eller religiøse holdninger er derimot helt i strid med rettsstatens prinsipper. På dette punkt er det ikke rom for uklarhet.