LEDER

Elektronisk overvåkning:

Grenser for overvåkning

Utvidelsen av statlig og privat overvåkingskapasitet er i ferd med å endre vilkårene for å være menneske.

Overvåker: Tolletaten og den norske staten er i gang med en kraftig utvidelse av overvåkningen av egne borgere. Foto: Lise Åserud / NTB scanpi
Overvåker: Tolletaten og den norske staten er i gang med en kraftig utvidelse av overvåkningen av egne borgere. Foto: Lise Åserud / NTB scanpi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nokså stille, og uten politisk debatt av betydning, er den norske staten i gang med en kraftig utvidelse av overvåkingen av egne borgere. Sist ut er Tolletaten som nå satser tungt på analyse av massedata via algoritmer og kunstig intelligens. Hva du foretar deg i sosiale medier og på nettfora, og hvilke venner og familiemedlemmer du har, kan i framtida avgjøre om du blir stoppet for kontroll, forteller Aftenposten.

Tolletaten har inngått en kontrakt på 300 mill. kroner med det amerikanske selskapet Palantir for en omfattende utvidelse av kontrollmulighetene. Det nye dataverktøyet skal skreddersy et system der Tolletatens egne, interne databaser samkjøres med andre databaser på en avansert måte. Allerede før du krysser grensen vil skiltgjenkjenning sammenkoble informasjon i forhåndsleverte fraktpapirer, passasjerlister, mannskapslister og bl.a. valutaregisteret.

Det leter også i NAVs arbeidsgiver- og arbeidstakerregister, aksjonærregisteret og de mer enn 30 databasene på Infotorg. Ifølge bestillingen fra Tolldirektoratet skal det nye systemet også kunne høste inn og analysere data fra det åpne nettet som materiale for kunstig intelligens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer