Grenser for politikk

For oss i Frp er det grenser for politikk, og teater er derfor ingen offentlig oppgave.

VIL SELGE: Oslo Frp og Carl I Hagen vil selge Oslo Nye Teater og andre kulturaktiviteter.
VIL SELGE: Oslo Frp og Carl I Hagen vil selge Oslo Nye Teater og andre kulturaktiviteter.Vis mer

Dagbladets Andreas Wiese skriver i en kommentar mandag 2. Juni at Oslo Nye Teater lever fra budsjett til budsjett og kritiserer Oslo Frp for å mene at teateret bør selges. Samtidig hevder han at Oslo kommune er en vinner og heldige som har staten som betaler for mange viktige institusjoner i Oslo. For å mene at Oslo kommer godt ut og er heldige må man være rødgrønn politiker.

Det denne debatten i utgangspunktet handler om er hva vi skal bruke skattepengene til i en tid med knappe ressurser og stor befolkningsvekst. Oslo Frp mener det blir feil å bruke 80-90 millioner kr i året for å finansiere Oslo Nye som konkurrerer med andre private tilbud som Chat Noir, Dizzie og folketeateret. Vi har allerede et utmerket privat marked som ivaretar publikums interesser. Dersom private kan drive noe like bra eller bedre enn det offentlige, er det merkelig å mene at man skal bruke skattepenger på underholdning for voksne mennesker.

Det er også verdt å merke seg at Dagbladet tydeligvis ikke har lært av opphevelsen av tidligere monopoler og hvordan markedet har bidratt til bedre tilbud. Jeg tror få vil påstå at TV-tilbudet var dårligere under monopoltidene enn det er i dag.

Det er for øvrig ganske pussig at Wiese mener Oslo som hovedstad nyter godt av staten. Realiteten er nemlig at staten og resten av landet som nyter godt av Oslo. Blant annet får Oslo minst blant per innbygger både som kommune og som fylke. Totalt taper Oslo kommune over seks milliarder på å være storby, i tillegg til at mange av utfordringene som er et resultat av feilslått rødgrønn politikk merkes spesielt godt her. Enten det dreier seg om den store innvandringen til landet der flesteparten havner i Oslo eller rusavhengige som venter på behandling.

I dag betaler Oslo både til og for resten av landet gjennom at det skapes verdier i Oslo. Det bør derfor være en selvfølge at staten også betaler for nasjonale arrangementer og nasjonale institusjoner i Oslo. For oss i Frp er det grenser for politikk, og teater er derfor ingen offentlig oppgave.

Følg oss på Twitter