Grensesprengende fortelling fra Joseph O'Connor

Storslått roman, full av overraskelser.

STOR LITTERATUR: Josepth O'Connor overrasker og imponerer. 

Foto: Jan Tystad
STOR LITTERATUR: Josepth O'Connor overrasker og imponerer. Foto: Jan TystadVis mer

ANMELDELSE: Denne romanen er som et gigantisk kubistisk kunstverk der motivet blir betraktet fra stadig skiftende perspektiv.

Teksten er er en bred, ambisiøs og kompleks mosaikk av brev, dagbøker, avisartikler, vitnesbyrd, kunngjøringer, etterretningsrapporter, skillingsviser og ballader båret fram av en fortellerstemme som svinger mellom det gammeltestamentlige og det barnlige alt etter omstendighetene — og de er mange, innviklede og overraskende i den grad at James Joyce og «Ulysses» ruver i bakgrunnen.

Etter krigen Men Joseph O'Connors scenario er ikke Dublin 1904, vi er blant irske innvandrere i Redemtion Falls 1865.

Den amerikanske borgerkrigen er over, men sårene svir og hatet gløder.

Inn i dette avstumpede landskapet vakler den 17- årige Eliza på leting etter det eneste hun kan kalle sitt eget i denne verden, en bror som ble barnesoldat.

I Joseph O'Connors labyrintiske roman blir gutten funnet av guvernøren for Mountain Territory, det nåværende Montana, ved noen nedlagte gruver i Redemption Falls.

Begynnelse på historien Man kunne forledes til å tro at Elizas hallusinatoriske vandring gjennom Amerika er over.

«Himmelen bølget omkring henne som om den skulle til å rulles sammen som en bokrull, slik som i apokalypsen, og det hvitglødende egget av smerte i brystet truet med å sprekke og lekke gift.»

Men lille Jeremihas tilsynekomst er bare begynnelse på en enda mer besettende historie i historien, der alt henger sammen med alt.

Redemption Falls er et Babel som forfatteren beskriver med utsøkt språk, ispedd irsk slang og keltiske gloser — imponerende godt oversatt til norsk av Inger Gjelsvik. Guvernør O'Keeffe er en særdeles sammensatt personlighet med fortid som irsk opprører, straffange i Tasmania, general i borgerkrigen - nå gift med den vakre og egenrådige sosietetskvinnen Lucia, «halvt latiner».

Gledelige overraskelser Dette kan jo lyde som opptakten til en såpeopera, men hos Joseph O'Connor må man ikke ta noe for gitt. Som i en god thriller kommer det stadig nye overraskelser, bokstavelig talt til siste slutt. Det lovløse Redemption Falls domineres av dimitterte soldater, gullgravere, frigitte slaver og et borgervern som ikke viker tilbake for tortur og drap.

Volden i denne romanen synes å være en konsekvens av historien, den er overveldende, men aldri spekulativ.

Grensesprengende fortelling fra Joseph O'Connor

«Veien til Redemption Falls» kan leses som en fortsettelse av den kritikerroste salgssuksessen «Havets stjerne», som kom på norsk i 2005. Årets roman er mer sublim; den dokumentariske fortellerteknikken i kombinasjon med forfatterens fantasikraft er grensesprengende.