Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

ATOMFRITT KOREA

Grensesprengende håp om fred på Koreahalvøya

Avtalen må møtes som mer enn en symboltung forestilling.

FORBRØDRING: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in.
FORBRØDRING: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in. Vis mer
Meninger

Det er historisk sus over fredagens toppmøte på Koreahalvøya. Da Nord-Koreas leder Kim Jong-un spaserte over delelinjen i den demilitariserte sonen mellom de to landene, var det første gang siden slutten på Koreakrigen i 1953 at en leder fra nord kom til Sør-Korea. At møtet mellom Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in også medførte en erklæring om full atomnedrustning, er ikke mindre oppsiktsvekkende. «Panmunjom-erklæringen for fred, velferd og samling på Koreahalvøya» som de to lederne signerte, innebærer både en enighet om å få en formell slutt på Koreakrigen og et felles mål om en atomfri Koreahalvøy.

Innen 1. mai skal den demilitariserte sonen gjenoppstå som en genuin fredssone der all fiendtlig aktivitet mellom de to land skal opphøre, inkludert kringkasting gjennom høyttalere og distribusjon av løpesedler, heter det i erklæringen. All annen fiendtlig aktivitet til lands, til vanns og i luftrommet som kan forårsake militær spenning og konflikt, skal også opphøre helt. «De to lederne erklærer høytidelig foran 80 millioner koreanere og hele verden at det skal ikke lenger være krig på Koreahalvøya, og således har en ny æra av fred begynt,» står det i Panmunjom-erklæringen. Der gis det en eksplisitt anerkjennelse til Nord-Korea for å ha tatt initiativet til avgjørende tiltak for atomnedrustning på halvøya.

En slik demonstrasjon av fredsvilje fra Kim Jong-un kan rydde av veien mulige motforestillinger fra USAs side mot det planlagte toppmøtet mellom Kim og Donald Trump i mai-juni i år. Trump twitret at «gode ting er i ferd med å skje», straks Panmunjom-erklæringen ble kjent. Og videre at «USAs storslåtte folk bør være veldig stolte av det som skjer på Koreahalvøya». Men det er ingen hemmelighet at det hersker dyp skepsis i USA til Kim Jong-uns motiver. Selv om erklæringen om «full atomnedrustning» av mange kalles vag og uforpliktende, får den alarmklokkene til å ringe i USA. Intensjonen om atomfri Koreahalvøy gjelder også USAs allierte Sør-Korea. USA bruker regelmessig atomlastede hangarskip og fly som kan lastes med slike våpen under de felles militærøvelsene i Sør-Korea. Enkelte i USA frykter at erklæringen innebærer at Nord-Korea ber om at alliansen mellom USA og Sør-Korea avsluttes.

Er Kim Jong-un slu og løgnaktig? Det vet ingen foreløpig. Inntil videre er det viktig å møte Panmunjom-erklæringen som mer enn en symboltung forestilling. Den er et fredshåp som alle bør bygge videre på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media