NYVALG: Den greske statsministeren, Alexis Tsipras, har gått av og ber folket om fornyet tillit, bare sju måneder etter en overveldense valgseier. Men opprørere i egne rekker har gjort ham avhengig av stemmer fra opposisjonen  for å få flertall i parlamentet. Foto: AFP / Scanpix / PANAYIOTIS TZAMAROS
NYVALG: Den greske statsministeren, Alexis Tsipras, har gått av og ber folket om fornyet tillit, bare sju måneder etter en overveldense valgseier. Men opprørere i egne rekker har gjort ham avhengig av stemmer fra opposisjonen for å få flertall i parlamentet. Foto: AFP / Scanpix / PANAYIOTIS TZAMAROSVis mer

Gresk motstandshelt

Etter sju måneders politisk stormvær går grekerne enda et skjebnevalg i møte.

Kommentar

Statsminister Alexis Tsipras talte til det greske folket i går kveld som en gresk motstandshelt som har kjempet av alle krefter mot overveldende overmakt og tapt med en viss ære i behold, sju måneder etter å ha vunnet et valg som var et politisk jordskjelv i Hellas, med ringvirkninger utover hele Europa.

Før eller seinere måtte Tsipras av parlamentariske grunner utløse et nyvalg. På grunn av utbrytere i egne rekker, i det mangeslungne valgforbundet Syriza, har han vært avhengig av støtte fra opposisjonspartiene for å få godkjent avtalene med EU og de andre långiverne om krisehjelp i bytte mot økonomiske sparetiltak. Statsministeren fikk et tilsynelatende trygt flertall i Vouli for den tredje krisepakken 14. august, med 222 stemmer for og 64 mot, med 11 avholdende. Men blant hans egne 149 folkevalgte var det 43 utbrytere, nesten en tredel av gruppa.

Dette innebar at statsministeren ikke ville ha overlevd et kabinett-spørsmål eller mistillitsforslag. Han kunne ha ventet til landsmøtet i Syriza i september eller oktober for da å ta et oppgjør med Venstreplattformen, under ledelse av tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis, og så gått til nyvalg. Da kunne han også håpe på å ha fått i gang forhandlinger med EU om lettelser i lånevilkårene, eller enda bedre om sletting av deler av gjelda, noe velgerne ventelig ville ha satt pris på. Men samtidig ville velgerne da kjenne følgene av de sparetiltakene som nettopp er vedtatt.

Tsipras valgte før framfor seinere. Han har stadig stor tillit blant velgerne og fryktet øyensynlig slitasje utover høsten. Det indre opprøret i Syriza kunne vokse framover. Og opposisjonen er fremdeles i uorden etter det skrekkelige nederlaget i valget i januar.

- Det politiske mandatet vi fikk ved valget 25. januar er utløpt. Nå må grekerne bli hørt, sa Tsipras i en tale i fjernsyn torsdag kveld.

Like etterpå leverte han sin avskjedssøknad til president Prokopis Pavlopoulos. Samtidig ba han om at det utlyses nyvalg, og gjorde det klart at han vil stille til valg igjen.

I tråd med Grunnloven ba president Pavlopoulos det største opposisjonspartiet, Nytt Demokrati (ND), om å forsøke å danne regjering. Deres fungerende leder, Vangelis Meimarakis, lovte å undersøke «alle muligheter for i det lengste å unngå valg». Han har tre dager på seg til å føre samtaler med de andre partilederne.

Men uten støtte fra Syriza og høyre-nasjonalistene i Uavhengige Grekere (ANEL), som nå regjerer sammen, er det ganske umulig for de konservative i ND å samle noe flertall. Syriza har 149, Uavhengige Grekere 13 og Nytt Demokrati 76 av de 300 setene i parlamentet.

Om ND mislykkes skal oppdraget gå til det tredje største partiet. Det var inntil fredag nynazistene i Gyllent Daggry, som ingen andre partier vil ha noe med å gjøre. De har 17 seter.

Men fredag dannet 25 utbrytere fra Syriza et nytt parti med navnet Folkelig Samling. Dette er hovedsakelig folk fra Venstreplattformen og ledes av Lafazanis. De har med seg presidenten i Vouli, Zoe Konstantopoulou, men trolig ikke tidligere finansminister Yanis Varoufakis. Det nye partiet blir det neste til å få oppdraget av presidenten.

De øvrige partiene i Vouli er det EU-vennlige mellompartiet To Potami (Elva) med 17, Kommunistpartiet (KKE) med 15 og Sosialistpartiet (PASOK) med 13 folkevalgte.

For å samle et flertall på 151 stemmer må samtlige andre partier samle seg mot Syriza. Det er politisk helt umulig. Ingen andre enn Tsipras kan samle et flertall, men han rammes nå av noen av sine egne. Derfor blir det nyvalg. Tsipras ønsker 20. september som valgdag.

Tsipras og Syriza har fremdeles stor oppslutning blant velgerne. Syriza får 33,6 prosent av stemmene, ifølge siste meningsmåling fra Metro Analysis. I januar fikk de 36,3 prosent. ND ligger an til 17,8 prosent, mot 27,8 i valget i januar. To Potami ligger an til 6,1 prosent, som i siste valg. Enkelte politiske analytikere utelukker ikke at Syriza kan samle de 37 prosent av stemmene som gir reint flertall i Vouli.

- Grekerne tror, i øyeblikket, at Alexis Tsipras har gjort alt han kunne i forhandlingene, at han har vært utsatt for utpressing av europeerne. Dessuten vil de ikke ha den gamle, korrupte politiske klassen; den nåværende opposisjonen utgjør intet alternativ, sier Michalis Spourdalakis, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Athen, til den franske avisa Le Monde.

Spørsmålet er hvor mange stemmer den tidligere venstrefløyen i Syriza tar med seg over til det nye partiet Folkelig Samling. Men de kan også ta stemmer fra de ortodokse kommunistene i KKE, mener enkelte analytikere. Uansett utgjør denne venstrefløyen ikke mer enn mellom tre og fire prosent av velgermassen til Syriza.

Hvis Syriza ikke klarer å få reint flertall kan ting bli parlamentarisk vanskelig. Regjeringspartneren Uavhengige Grekere står i fare for å få mindre enn tre prosent av stemmene og falle ut av parlamentet. Det engang så store sosialdemokratiske partiet PASOK står også i fare for å falle ut. Det liberale To Potami er for begeistret for EU i Syrizas øyne.

- I disse tunge tider må vi kjempe og holde fast ved det som betyr mest — vårt land og demokratiet. Takk! sa statsministeren til folket torsdag kveld.

«Gutten», som 41 år unge Alexis kalles av mange grekere, legemliggjør grekernes brudd med den politiske fortida. Han dro ut i krigen i EU, kjempet som en helt - og tapte forsåvidt mot overmakta. Men han var tapper, og midt i grekernes hverdagslige elendighet ga han dem noe av deres nasjonale stolthet tilbake. Det er noe episk gresk over denne sagaen som kan gå hjem hos de greske velgerne. Det er ikke unge Alexis som har gjort politisk kuvending, som mange i utlandet hevder, når man ser det med greske øyne. Alle har sett hvordan slåss så godt han kunne med et håpløst utgangspunkt.

- Vi fikk den beste avtalen vi kunne oppnå, sa han torsdag kveld.
 
Etter sju heseblesende måneder som har rystet EU, ber Alexis Tsipras om fornyet tillit fra folket. Dersom han får det, har han det sterkeste utgangspunktet, den sterkeste folkelige legitimiteten, som noen gresk leder har hatt på mange tiår til å gjennomføre de reformene i Hellas som er det egentlige politiske målet til Syriza.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.