Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gresk valgkamp tømt for politikk

Når verken økonomisk politikk eller flommen av flyktninger står på dagsorden i valgkampen i Hellas, ja hva da?

KRISEVALG: Avgått statsminister Alexis Tsipras fra Syriza henger fast i en mikrofon-ledning idet han skal hilse på utfordreren Evangelos Meimarakis fra Nytt Demokrati under en debatt i fjernsyn, som foregikk i svært så høvelige former. På meningsmålingene er det dødt løp. Foto: AP / Scanpix / Lefteris Pitarakis
KRISEVALG: Avgått statsminister Alexis Tsipras fra Syriza henger fast i en mikrofon-ledning idet han skal hilse på utfordreren Evangelos Meimarakis fra Nytt Demokrati under en debatt i fjernsyn, som foregikk i svært så høvelige former. På meningsmålingene er det dødt løp. Foto: AP / Scanpix / Lefteris Pitarakis Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært en underlig valgkamp i Hellas foran nyvalget til parlamentet Vouli søndag. Landet er, som alle veit, i dyp økonomisk og sosial krise. Men den økonomiske politikken glimrer med sitt fravær i valgkampen. EU har, gjennom den tredje avtalen om krisehjelp til Hellas, som grekerne motvillig måtte godta i juli, nærmest tømt valgkampen for politisk innhold.

Den avgåtte statsministeren, Alexis Tsipras, lederen for valgforbundet Syriza på ytre venstre, står mot den nye lederen for Nytt Demokrati (ND), Evangelos Meimarakis, i kampen om å bli statsminister. På meningsmålingene ligger de side om side, men så mange som 15 prosent av velgerne er usikre på hvem de skal gi sin stemme.

Det er stemmeplikt i Hellas. Likevel kan det bli rekord i valgskulk. Man blir ikke straffet for å sitte hjemme.

Tsipras, som var statsminister fra valgseieren i januar til han gikk av og ba om nyvalg i august, ber om fornyet tillit for å endre Hellas og knekke de gamle oligarkenes makt. Han lover å kjempe, innenfor rammene av avtalen med EU, og «utnytte hvert mulig vindu for forhandlinger til å lette vilkårene for de mest sårbare». Meimarakis stiller seg som garantist for stabilitet for å hjelpe gresk næringsliv inn på veien til vekst.

Syriza har slagordet «Bare framover!» ND svarer med: «Framover Hellas!» Neida, klart er det ikke.

- Syriza akkurat som Nytt Demokrati stemte 14. august for den nye innstrammingspakken, noe som tømmer valgkampen for sitt viktigste innhold fordi de økonomiske rammene er fastlagt på forhånd, sier statsviteren Georgios Sefertzis.

Men man skulle tro det likevel ville være en hard kamp om prioriteringene når pengene er få og rammene trange. Det er dette budskapet enkelte i Syriza har forsøkt å få fram. I de neste fire åra må vi sette vårt merke på samfunnet, kjempe for fellesskapets beste mot eliten, for de svakeste og for samholdet, forklarte en av partiets strateger nylig og la til: «Vi er det eneste nye partiet!»

Dette siste er kanskje partiets sterkeste kort. Syriza kan ikke, som ND, knyttes til det gamle og korrupte regimet. Tsipras og hans medspillere er unge og har ikke bånd til landets elite. Men det er klart grekerne er utslitte i hodet etter fem års kamp mot innsparinger. Håpet som Tsipras og Syriza ga dem har sluknet. Han kjempet som en helt, men måtte bøye seg for overmakta i sommer.

Et annet fravær i valgkampen er like merkelig. Hver dag kommer det strømmende opptil fire tusen syrere, afghanere, afrikanere og andre utlendinger til de greske øyene fra Tyrkia.  Man skulle tro det ville vekke politisk ramaskrik. Men neida. Det blir med bisetninger i den greske valgkampen.

Nynazistene i Gyllent Daggry holder fremdeles fast på slagordet «Hellas tilhører hellenerne!». Men de har holdt hodet lavt i denne valgkampen, svekket som de er av rettsvesenet. Neste hele gruppa deres i parlamentet har sittet i varetekt til de måtte løslates igjen etter loven, og nå står de for retten. De løper ikke lenger rundt i gatene på jakt etter utlendinger med kniver og køller. Partiet kan bli det tredje største, ifølge meningsmålingene, men ligger tross alt ikke an til mer enn sju prosent av stemmene. Alle de andre partiene skyr dem som pesten.

Den tidligere statsministeren Antonis Samaras, som tapte mot Tsipras i valget i januar i år, brukte innvandrerkortet for å fiske stemmer i farvannet nær Gyllent Daggry. Han trakk seg som leder for ND etter nederlaget i folkeavstemninga i juli om kriseavtalen med EU. Meimarakis overtok da nesten motvillig som «midlertidig» partileder. Men Meimarakis har trukket det konservative partiet inn mot den politiske midten og unngått å bruke flyktningene i valgkampen.

De fire meningsmålingene som kom denne uka, viste nærmest dødt løp mellom Syriza og ND, henholdsvis 25,3 mot 25, 31,6 mot 31,9, 28 mot 28 og 30 mot 29,5 prosent av stemmene. Det er særdeles viktig i Hellas å bli størst i valget, fordi det største partiet får et «styringstillegg» på 50 seter i Vouli, hvor det i alt er 300 seter.

Folkelig Samling (LAE), som gikk ut av Syriza på grunn av avtalen med EU, har nok fratatt Syriza en del stemmer. Men dette nye partiet må slåss for å komme over sperregrensa på tre prosent. De verken vil eller kan hjelpe Tsipras til regjeringsmakt.

Uavhengige Grekere (ANEL), det nasjonalistiske høyrepartiet som deltok i Tsipras' regjering, kjemper også for å komme over sperregrensa.

Det ortodokse Kommunistpartiet (KKE) ligger an til seks prosent. Men partiet vil aldri delta i noen regjering og vil dessuten ha Hellas ut av både EU og NATO.

Det engang så mektige og sosialdemokratiske Panhellenske Sosialistpartiet (PASOK) ligger an til 5,5 prosent. Mellompartiet To Potami (Elva) får 5 prosent på målingene. Disse to kan samarbeide med Syriza. I tillegg kan det 23 år gamle partiet Sentrumsunionen (EK), som ligger an til 4,5 prosent, for første gang komme inn i parlamentet.

Meimarakis ønsker gresk samlingsregjering, som når et år er gått kan forhandle om bedre vilkår for Hellas i avtalen med EU. Tsipras avviser i utgangspunktet et samarbeid med ND, som for Syriza er den gamle elitens løpegutter. Det vil være et «naturstridig» samarbeid, sier han.

Men Tsipras har vist seg som både en ideologisk drømmer i det store og en pragmatiker i den daglige politikken. Han har jo regjert sammen med nasjonalistene i Uavhengige Grekere på høyrefløyen. Tsipras satser nå på reint flertall, men det ser ut til å være utenfor rekkevidde. Uansett utfall vil Hellas få regjering rett etter valget, sier han også, og da har han vel et eller annet samarbeid i sikte.

Noen spør igjen hvorfor Tsipras tvang fram et nyvalg åtte måneder etter valgseieren i januar. Svaret er at utbryterne fra Syriza som stemte mot avtalen med EU, gjorde Tsipras avhengig av stemmene fra opposisjonen. Det var et ubehagelig flertall å ha i ryggen. Han ba derfor velgerne om ny tillit.

Nå kommer svaret fra velgerne. Tror de Tsipras er best til å lede dem gjennom krisa med rammer som er påtvunget dem av EU, og som både Tsipras og det overveldende flertallet av velgerne er imot? Eller vender de tilbake til Nytt Demokrati som ledet dem rett inn i krisa, men som nå har Meimarakis ved roret? Eller tvinger det seg fram et «naturstridig» politisk samarbeid fordi grekerne er i villrede?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!