- Greske guder var våre første superhelter

Rick Riordan diktet første Percy Jackson-historie på tre kvelder.

(Dagbladet): Etter at J.K. Rowling leverte fra seg siste Harry Potter-manus, har forfattere stått i kø for å overta fantasytronen. Amerikanske Rick Riordan er blant dem som ligger best an. Bøkene om Percy Jackson - sønn av den greske guden Poseidon - har solgt .... på verdensbasis.

I fjor kom Hollywoodfilmen «Lyntyven», basert på første boka, og nylig kom bok nummer fire ut i Norge. Den føk rett inn på bestselgerlista.

- Jeg har en fordel i at gresk mytologi har slik en tidløs appell. Historiene har alt - romantikk, magi, mysterier, action og flotte karakterer. De greske gudene var våre første superhelter, sier forfatteren i et e-postintervju med Dagbladet.

Godnattfortelling
Han har jobbet som lærer i flere år, og undervist i gresk mytologi. Grunnhistorien om den amerikanske gutten med adferdsvansker, som plutselig oppdager at han er halvgud, oppstod som godnattfortelling for hans egen sønn Haley. Sønnen hadde fått høre alle de greske mytene og ønsket seg mer.

- Det tok meg omtrent tre kvelder å fortelle hele historien, og da jeg var ferdig, sa Haley at jeg burde skrive en bok, sier Riordan.

- Du har fått æren for å få mange unge gutter til å lese bøker. Hva er hemmeligheten?

- Jeg tror at en god historie har noen felles elementer, enten den er for voksne eller barn, gutter eller jenter. Du trenger personer du bryr deg om, et fengslende og balansert plott, og en dæsj humor og action, sier han.

Universielle historier
Han tror fantasybøker er spesielt populære blant ungdom fordi de er særlig glade i virkelighetsflukt.

- Det er lettere å lese om folk som gjør fantastiske ting som å trylle eller ri på drager, enn om folk som gjør trivielle ting som å gå på skolen. Ungdom kjenner allerede til det livet, sier han.

- Men hvorfor har så mange fantasybøker de samme ingrediensene - vanskeligstilt ungdom som oppdager spesielle evner og plutselig havner midt i en kamp mellom det gode og det onde?

SUKSESSFORFATTER: Rick Riordan. Foto: SCHIBSTED FORLAG
SUKSESSFORFATTER: Rick Riordan. Foto: SCHIBSTED FORLAG Vis mer

- Det er et symbol på vår alles livsreise. Disse elementene har gått igjen i litteraturen i generasjoner etter generasjoner, mener han.

Nordisk mytologi
Mange av likhetene mellom Harry Potter og Percy Jackson stammer fra flere tusen år gammel mytologi, hevder han. Gamle myter har gitt ham materiale til flere andre fantasyserier, deriblant «The Kane Chronicles», basert på egyptisk mytologi. Første bok kommer på norsk i vår. Senere planlegger han å gå løs på den nordiske gudelæren.

- Jeg har allerede ideen klar, men det er for tidlig å røpe detaljer, sier han.