Anmeldelse: Greta Thunberg, Streik for klimaet

Greta-bok ikke verdt pengene

Ren melking av en klimabekymret, ung målgruppe.

ENTYDIG BUDSKAP: I «Streik for klimaet» er Greta Thunbergs taler fra det siste året samlet. Foto: NTB SCANPIX
ENTYDIG BUDSKAP: I «Streik for klimaet» er Greta Thunbergs taler fra det siste året samlet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Skolestreiken vår har ingenting med partipolitikk å gjøre. Klimaet og biosfæren bryr seg nemlig ikke det minste om politikk eller tomme ord. De bryr seg bare om hva vi faktisk gjør.»

Den 16-årige miljøaktivisten Greta Thunberg har klart noe så utrolig som å få politikere og mektige mennesker til å lytte når hun snakker. I «Streik for klimaet» er talene hennes fra det siste året samlet, og deres entydige budskap og kontante språk viser hvor langt man kan komme når man har et klart mål.

Thunbergs talesamling utkommer på Cappelen Damm samtidig med «Huset brenner», en historie om hennes familie, først og fremst fortalt av moren, operasanger Malena Ernman.

Den boka fikk kritikk tidligere i sommer, da det foreløpige omslaget ga inntrykk av at det var Thunbergs bok. Nå er dette endret, men at det er Greta som er årsaken til at disse to bøkene nå kommer på norsk, levner omslagsfotoene av kun henne liten tvil om.

Vi lever i personfokusets tidsalder, og at en tenåringsjente med så sterke meninger og gjennomføringskraft får mye fokus er ikke rart, men det betyr også at hun må takle en absurd mengde usaklig kritikk fra nettroll verden over. I de tretten talene fra det siste året er det heldigvis ingenting som tyder på at hun har latt seg kue. I stedet er den siste, «Kan dere høre meg?» som hun holdt i House of Parlament i april, den best komponerte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer