Greta-bok ikke verdt pengene

Ren melking av en klimabekymret, ung målgruppe.

ENTYDIG BUDSKAP: I «Streik for klimaet» er Greta Thunbergs taler fra det siste året samlet. Foto: NTB SCANPIX
ENTYDIG BUDSKAP: I «Streik for klimaet» er Greta Thunbergs taler fra det siste året samlet. Foto: NTB SCANPIXVis mer

«Skolestreiken vår har ingenting med partipolitikk å gjøre. Klimaet og biosfæren bryr seg nemlig ikke det minste om politikk eller tomme ord. De bryr seg bare om hva vi faktisk gjør.»

Den 16-årige miljøaktivisten Greta Thunberg har klart noe så utrolig som å få politikere og mektige mennesker til å lytte når hun snakker. I «Streik for klimaet» er talene hennes fra det siste året samlet, og deres entydige budskap og kontante språk viser hvor langt man kan komme når man har et klart mål.

Thunbergs talesamling utkommer på Cappelen Damm samtidig med «Huset brenner», en historie om hennes familie, først og fremst fortalt av moren, operasanger Malena Ernman.

Den boka fikk kritikk tidligere i sommer, da det foreløpige omslaget ga inntrykk av at det var Thunbergs bok. Nå er dette endret, men at det er Greta som er årsaken til at disse to bøkene nå kommer på norsk, levner omslagsfotoene av kun henne liten tvil om.

Vi lever i personfokusets tidsalder, og at en tenåringsjente med så sterke meninger og gjennomføringskraft får mye fokus er ikke rart, men det betyr også at hun må takle en absurd mengde usaklig kritikk fra nettroll verden over. I de tretten talene fra det siste året er det heldigvis ingenting som tyder på at hun har latt seg kue. I stedet er den siste, «Kan dere høre meg?» som hun holdt i House of Parlament i april, den best komponerte.

Repetitivt

En samling av Thunbergs taler er en tiltalende idé, og mange vil nok av den grunn kjøpe boka. Men det er dessverre uklok bruk av 199 kroner. At boka er kort, luftige 80 sider, er ikke noe problem i seg selv, men når avsnitt og fraser repeteres så mye som her, blir det forferdelig repetitiv lesning.

Det er ingenting galt med at Thunberg gjentar sine poeng og formuleringer i taler til vidt forskjellig publikum. Jeg er glad hun ikke stresser med å finne på nytt krutt hver gang, for talene har en rekke gode bilder,: «Vi er i ferd med å ofre sivilisasjonen for at noen få mennesker skal få mulighet til å fortsette å tjene enormt mye penger.» Men det var åpenbart aldri tanken at de skulle samles slik i bokform.

Redd regnskogen

Thunberg og søsteren har bestemt at familiens inntekter av «Huset brenner» skal gå til ideelle organisasjoner, det er uklart om det også gjelder talene. Men forlagene vil i hvert fall tjene store penger på disse bøkene, og det gir en emmen smak i munnen, for dette er ren melking av en klimabekymret, ung målgruppe.

I skrivende stund brenner Amazonas slik den aldri har gjort før. Jeg tror Thunberg vil sette mer pris at folk forsøker å gjøre noe med situasjonen der enn at de bruker penger, og ofrer trær, for å lese noe som kunne vært sammenfattet på ti sider. Som hun sier:

«Når vi begynner å handle, er det håp overalt, så ikke sats på håp, sats på handling. Først da, og bare da, er det håp.»