Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gretne gubbers klubb

Kontrollkomitéen tar over der journalistikken stopper.

STRENG GJENG: Martin Kolberg (Ap), Michael Tetzschner (H) og Abid Raja (V) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, her fotografert etter et møte om justisminister Anders Anundsen og de lengeværende asylbarna. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
STRENG GJENG: Martin Kolberg (Ap), Michael Tetzschner (H) og Abid Raja (V) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, her fotografert etter et møte om justisminister Anders Anundsen og de lengeværende asylbarna. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Kommentar

Denne vinteren er fire av Solberg-regjeringens beste statsråder under press. Justisminister Anders Anundsen, helseminister Bent Høie, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende er alle innkalt for å forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Bent Høie, som sto gjennom stormen i reservasjonssaken i fjor, må inn på teppet og forklare seg om sykehusstriden i Møre og Romsdal. Spørsmålet er om Høie har gitt ulovlige styringssignaler til beslutningstakerne om å velge Molde framfor Kristiansund. Regjeringen virker lite bekymret for denne saken.

Ine Eriksen Søreide og Børge Brende, regjeringens gullunger, har havnet i trøbbel på grunn av salg av norske marinefartøy til en nigeriansk krigsherre. Her er det mange ubesvarte spørsmål. Saken er komplisert og det er uvisst hvordan den vil ende.

Og så er det Anders Anundsen. Han startet statsrådskarrieren så bra, men nå har han et forklaringsproblem. Han fulgte ikke opp asylavtalen med Venstre og KrF, og Bergens Tidende har stadig nye avsløringer i saken. Det var nettopp i kontrollkomiteen han bygget seg opp som toppolitiker. Nå skal han ta plass på andre sida av bordet. Denne saken virker regjeringa mindre komfortabel med. Anundsen risikerer å få en smekk. Komiteen varmet opp denne uka med høring om Vimpelcom og Telenor om mulig korrupsjon. De kjente, norske styregrossistene Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser ble grillet.

Det er gjerne de store presseføljetongene som havner i kontrollkomiteen. Tidligere har havbruksnæringa, Mongstad og 22. juli-beredskapen, Lysbakken-saken og Støre-saken vært til behandling. Komiteen har mulighet til å gjøre de undersøkelsene de mener er nødvendige, for å kontrollere at regjeringa gjør det den har sagt den skal gjøre. Ofte er sakene drevet fram av journalistikk. Der journalistikken stopper, møter stengte dører, vrange kommunikasjonsfolk og dokumenter som er unntatt offentlighet, tar kontrollkomiteen over og sørger for at alt kommer på bordet. Stortinget har rett til å vite. Derfor er kontrollkomiteens jobb så viktig.

Per Olaf Lundteigen, Martin Kolberg, Abid Raja, Michael Tetzschner, Rasmus Hansson, Jette Christensen med flere. En gjeng gretne, gamle gubber, som i denne sammenheng er en kjønnsuavhengig kompliment. Leverer kontrollobjektet et svadasvar, kan det vente seg å bli satt på plass, og det med saftig sarkasme.

Noen favorittsitater: Kolberg til Svein Aaser i onsdagens Vimpelcom-høring: — Er det vanskelig for dere å skjønne at det må være en form for korrupsjon? Hansson om Baksaas etter samme høring: — Tilliten til hans antikorrupsjonsarbeid i denne saken er lav. Raja til Helge Lund i Mongstad-høringen: — Du må vel ha tenkt? Og om Ola Borten Moe i samme høring: —Jeg er forferdet. Her leker man med Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Kolberg i et utbrudd mot forsvarstoppene i 22. juli-høringen: —Jeg synes dere er altfor veike.

Ikke rart dette er journalistenes favorittkomité.

Det strengeste virkemiddelet Stortinget har hvis de ikke er fornøyd med svarene en statsråd gir, er å fremme mistillitsforslag. Jens Stoltenberg var nær ved å få mistillitsforslag imot seg i 22. juli-saken, i hvert fall lot Erna Solberg det henge i lufta en god stund. Det endte med et såkalt daddelvedtak, sterk kritikk fra et samlet storting.

Det hører med at representantene i komiteen krangler og beskylder hverandre for å drive opposisjonspolitikk. Helst for åpen mikrofon. Da er det ikke måte på hvor uhørt, uredelig, umodent og grunnleggende feil det er, det de andre mener. Nå er det Michael Tetzschner som mener at Ap virker mest interessert i å legge kjelker i veien for regjeringen i asylbarnsaken, og at sykehussaken ikke har noe i komiteen å gjøre. I forrige periode var det omvendt. I 2013 mente Kolberg mente at Per-Kristian Foss drev et politisk spill mot Trond Giske i Entra-saken, hvorpå Foss svarte at Kolberg løy. I 2012 barket Kolberg, Anundsen og Foss sammen om Støre/Tschudi-saken. Anundsen er påfallende taus nå, i forkant av sin egen høring.

Fristelsen er nok stor for å ta partipolitikken med inn i komitérommet. Men den må politikerne legge igjen i fagkomiteene og i Stortingssalen, om de skal bevare sin troverdighet. Det klarer de stort sett. De gamle traverne holder hverandre i tømmene. I båtsaken har Martin Kolberg har bedt fire tidligere rødgrønne statsråder forklare seg. Michael Tetzschner og Frp's Helge Thorheim har også ønsket høringen velkommen, selv om den utfordrer to blå statsråder. Litt politisk teater kan vi unne oss i jakten på den alvorlige sannheten. Så lenge det ikke blir bare sirkus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media