Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lords of Chaos»

Greven tordner mot Hollywood-film om seg selv

- Jeg vil oppfordre til boikott, sier Varg Vikernes.

MISLIKER FILM:  Varg Vikernes avbildet i Porte de Versailles i Paris i 2014. Han misliker sterkt at det lages spillefilm om ham, Mayhem og det norske black metal-miljøet. Han bor fremdeles i Frankrike. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MISLIKER FILM:  Varg Vikernes avbildet i Porte de Versailles i Paris i 2014. Han misliker sterkt at det lages spillefilm om ham, Mayhem og det norske black metal-miljøet. Han bor fremdeles i Frankrike. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag var innspillingen av den omstridte Hollywood-produksjonen «Lords of Chaos» innom Norge og Oslo.

Den kjente regissøren Jonas Åkerlunds kontroversielle film handler om Mayhem og det norske black metal-miljøet. Filmen er basert på boka «Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground», skrevet av Didrik Søderlind og Michael Moynihan.

Hollywood-søppel

Scenene, som ble spilt inn i Tøyengata i dag, tok sted bare et steinkast fra der Varg «Greven» Vikernes drepte Mayhem-gitarist Øystein Aarseth i 1993. Han ble året etterpå dømt til 21 års fengsel for drapet og flere kirkebranner.

I en e-post til Dagbladet tordner Vikernes mot filmen.

- De lager ikke film om det som skjedde; de lager en sensasjonalistisk Hollywood-film basert på en dårlig, feilaktig og spekulativ bok som allerede var håpløst sensasjonalistisk, skriver han.

REGI: Jonas Åkerlund på sett i Oslo under innspilling. Han er en av verdens mest kjente musikkvideoregissører, med minneverdige jobber for Beyoncé, Lady Gaga, Madonna og The Prodigy i beltet. Foto Jacques Hvistendahl Dagbladet
REGI: Jonas Åkerlund på sett i Oslo under innspilling. Han er en av verdens mest kjente musikkvideoregissører, med minneverdige jobber for Beyoncé, Lady Gaga, Madonna og The Prodigy i beltet. Foto Jacques Hvistendahl Dagbladet

Vis mer

Vikernes mener det er en film man ikke bør kaste bort tiden på.

- Til slutt kan jeg nevne at jeg ikke kommer til å se denne filmen. Selvfølgelig vil jeg også oppfordre til boikott. Bruk heller tiden på mer fornuftige ting. Livet har for mange muligheter til at man bør kaste bort tid på Hollywood-søppel, skriver han i e-posten.

Dagbladet har vært i kontakt med Øystein Aarseths familie. De ønsker ikke å kommentere saken.

Turbulent historie

Mayhem har en særs turbulent bandhistorie: I 1991, før bandet hadde gitt ut sitt første hele album, tok vokalist Per Yngve Ohlin livet sitt i huset bandmedlemmene delte. Varg Vikernes spilte bass i bandet under navnet Count Grishnackh en kort periode tidlig på 90-tallet, sammen med Øystein Aarseth, som han senere drepte med kniv.

BLE DREPT: Øystein Aarseth avbildet i platebutikken sin før han ble knivstukket og drept. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet
BLE DREPT: Øystein Aarseth avbildet i platebutikken sin før han ble knivstukket og drept. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet Vis mer

Det er ikke kjent nøyaktig hvilke scener som spilles inn i Oslo, men mye kan tyde på at det har med opptakene av opptakten til drapet på Aarseth, særlig på grunn av valget av sted.

I rollen som Øystein Aarseth finner man Rory Culkin, som er lillebroren til mer kjente Macaulay Culkin, mens Emory Cohen spiller Varg Vikernes. Også Jack Kilmer, sønnen til Val Kilmer, og Valter Skarsgård, sønnen til Stellan Skarsgård, er å finne på rollelista.

Culkin, som Aarseth, var ikke å se på settet i dag.

Taus regissør

Dagbladet forsøkte å få en kommentar fra regissøren.

- Jeg vil ikke si noe, sier Jonas Åkerlund til Dagbladet.

Nåværende Mayhem-medlemmer er også svært negative til boka og filmen «Lords of Chaos».

- Jeg hadde håpet i det lengste at det ikke skulle bli noe av denne filmen, sier Jørn «Necrobutcher» Stubberud, bassist i Mayhem.

SLAKTER MANUSET: Mayhem-bassist Jørn Stubberud. Foto: Raul Ruz/Dagbladet
SLAKTER MANUSET: Mayhem-bassist Jørn Stubberud. Foto: Raul Ruz/Dagbladet Vis mer

Han forteller at han ble overrasket da han fikk høre at filminnspillingen skulle starte i Oslo.

- De har jo holdt på i 10-15 år. Jeg hadde ikke trodd at de skulle komme så langt, sier han.

Stubberud har vært svært negativ til filmen fra dag én, og understreker at det er en uautorisert biografi.

- Det er aldri kult når det er om en selv. Det blir aldri riktig gjengitt. Det ripper opp i gamle sår for alle som er glade i de gutta, sier han.

- Bare tenk om noen skulle laget film om deg og ulykkelige hendelser som har skjedd. Og det på en spekulativ måte i tillegg? tilføyer han.

Respektløst

Stubberud mener filmskaperne ikke er interesserte i å gjenskape historien korrekt.

- Det er bare ett kapittel som handler om oss i boka, og det har de hengt seg opp i. Filmen bygger på tragiske hendelser som har skjedd med oss. De tok seg ikke en gang bryet med å kontakte oss på forhånd. Jeg er mest skuffa over at de bruker vår historie og ikke ringer oss på forhånd, sier han.

SPILLER GREVEN: Emory Cohen spiller Varg Vikernes i filmen «Lords of Chaos», som i dag spilte inn scener på Tøyen i Oslo. Her fra innspillingen. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet
SPILLER GREVEN: Emory Cohen spiller Varg Vikernes i filmen «Lords of Chaos», som i dag spilte inn scener på Tøyen i Oslo. Her fra innspillingen. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet Vis mer

Filmskaperne har også ytret ønske om å bruke Mayhems musikk i filmen.

- Jeg synes det er respektløst å ikke kontakte folka det handler om. I hvert fall når de kommer i ettertid og vil ha rettigheter til å bruke musikken, sier han.

Leste manus

I forbindelse med musikkforespørselen fikk Stubberud mulighet til å lese manus til filmen. Han har nesten ikke ord for hvor dårlig han synes det er.

- Det verste var jo hvor forferdelig dårlig det var. Det var som en syvende klasse-stil nesten. Og dette er det voksne folk som har skrevet. Det er helt merkelig. Fy faen, for en meningsløs film. For et makkverk, sier han.

Stubberud sier han ikke kjente igjen karakterene i filmen da han leste manuset.

- Jeg ser at det handler om oss, men jeg kjenner ikke igjen karakterene, sier han.

- Fikk de bruke musikken?

- Nei! Ikke til sånn spekulativ shit! Det er en sånn Hollywood- historie med en kjærlighetshistorie i midten.

- Er det en kjærlighetshistorie i filmen også?

- Haha! Ja, det er det faktisk!

Stubberud forteller at filmcrewet også tok kontakt for å få stå på gjesteliste på Mayhem-konserten på Sentralen i Oslo lørdag.

- De kan kjøpe billettene selv, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!