Grey's Anatomy har nådd 300 episoder: Norsk regissør avslører livet bak kulissene

- Veldig rart for en nordlending.

FEIRER: «Grey's Anatomy»-stjernene feiret seriens 300. episode i Hollywood 4. november. Foto: NTB Scanpix
FEIRER: «Grey's Anatomy»-stjernene feiret seriens 300. episode i Hollywood 4. november. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Legedramaserien «Grey’s Anatomy» er nå i sin 14. sesong, og har holdt på helt siden 2005. Natt til fredag sendte den enormt populære serien sin 300. episode i USA. Dette er en milepæl som få manusbaserte tv-serier oppnår.

«Grey's Anatomy» handler om de dramatiske livene til legene på det fiktive sykehuset Grey + Sloan Memorial Hospital i Seattle, med Dr. Meredith Grey, spilt av Ellen Pompeo, i spissen.

ABCs eldste serie

GAMMEL: «Grey's Anatomy» begynner å bli en gammel serie. Foto: TV 2
GAMMEL: «Grey's Anatomy» begynner å bli en gammel serie. Foto: TV 2 Vis mer

Det er ABC som står bak den populære dramaserien, som ved siden av komiserien «The Adventures of Ozzie and Harriet» nå er den serien som har gått lengst på kanalen.

lista over lengstlevende amerikanske manusbaserte kveldsserier ligger «Grey’s Anatomy» foreløpig på en 21. plass. Av fortsatt pågående serier er det kun tre som ligger over: «The Simpsons», «Law and Order: Special Victims Unit» og «NCIS». Når sesongen er ferdig, og alle de 24 planlagte episodene har blitt vist, vil serien klatre opp til en 19. plass på lista.

Serieskaper Shonda Rhimes fortalte nylig til E! News at hun og hovedrolleinnhaver Ellen Pompeo har inngått en avtale om at serien skal fortsette så lenge de begge har lyst til å gjøre den. Det blir altså ingen «Grey's Anatomy» uten Meredith Grey.

Fortsatt populært i Norge

REGISSØR: Norske Cecilie Mosli regisserte stjernene i «Grey's Anatomy».
Foto: Berit Roald / SCANPIX
REGISSØR: Norske Cecilie Mosli regisserte stjernene i «Grey's Anatomy». Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

«Grey's Anatomy» har gått på norske tv-skjermer siden 2006, og er fortsatt populær i Norge, selv om seertallene har falt litt de siste årene.

De tre episodene som er vist av den 14. sesongen har så langt blitt sett av i snitt 301 000 seere.

Hele forrige sesong hadde et snitt på 353 000 seere.

- Så langt er det en liten tilbakegang fra fjoråret, men det er altfor tidlig å konkludere med om det blir en nedgang for sesongen i sin helhet, sier kommunikasjonssjef i TV 2 Jan Petter Dahl.

Norsk regissør

Flere nordmenn har tilknytning til serien. Blant annet har den norske skuespilleren og regissøren Cecilie Mosli (44) regissert den femte episoden i sesong 14, som totalt sett er seriens 298. Episoden som har fått navnet «Danger Zone» sendes på TV 2 tirsdag 21. november, og kan sees på TV 2 Sumo allerede førstkommende tirsdag.

Mosli har spilt i filmer som «Naboer» og «Kompani Orheim», og har regissert NRK-serien «Mammon».

Til Dagbladet forteller Mosli at det var masse snakk om den 300. episoden da hun jobbet på settet til Grey's Anatomy tidligere i høst.

- 300 episoder er jo veldig stort. Det er helt vilt! Og de som jobber der er veldig fornøyde og stolte over arbeidsplassen sin. Alle fra assistenter til sjefer gir jernet døgnet rundt, sier Mosli.

Selv synes hun også det er gøy å være del av noe så stort.

- Det er helt surrealistisk. Jeg har sett på serien i 12 år, og nå er jeg en del av det. Det gjør meg skikkelig barnslig stolt!

Skogbrann, hetebølge og slangeplukker

Store deler av episoden Mosli regisserte finner sted i ørkenen, og viser tilbakeblikk fra da Nathan Riggs, spilt av Martin Henderson, Owen Hunt spilt, av Kevin McKidd, og Owens søster Megan, spilt av Abigail Spencer, tjenestegjorde i Irak.

Mosli kan fortelle at det ikke var bare bare å spille inn i ørkenen i California.

Med 46 grader i skyggen var det nemlig både hetebølge- og skogbrannrekord, ifølge Mosli. Hun forteller også at det var en dame på settet som hadde fått en noe spesiell jobb.

- De hadde ansatt en person til å gå rundt og plukke slanger i ørkenen. I Norge måtte vi utsette innspillingen av «Mammon» på grunn av snøstorm, mens i Los Angeles var det masse røyk fra skogbrann. Det var veldig rart for en nordlending.

Tett på stjernene

MAJOR: Kevin McKidd i rollen som Major Owen Hunt som jobbet som militærlege før han kom til Seattle. Foto: TV 2
MAJOR: Kevin McKidd i rollen som Major Owen Hunt som jobbet som militærlege før han kom til Seattle. Foto: TV 2 Vis mer

Mosli som sier hun har sett på «Grey's Anatomy» i 13 år, jobbet tett på Debbie Allen som spiller Catherine Avery. Allen er også produsent, regissør og skuespilleransvarlig for serien.

- Allen var min sjef og nærmeste mentor. Hun er helt fantastisk, og det hadde ikke gått uten henne, sier Mosli.

Regissøren forteller også at flere av skuespillerne sa at de ønsket å besøke Norge.

- Skuespillerne elsker «Game of Thrones», så de syntes det var gøy at Kristoffer Hivju er norsk. De er også utrolig interesserte i norske og europeiske serier og filmer. Kevin McKidd var for eksempel opptatt av «Norsemen», eller «Vikingane».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer