Gribbefondene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har vi fått høre stadig mer om en ganske så spesiell aktivitet. Det dreier seg om finansverdenens åtseldyr - fond som kjøper opp de fattigste og mest gjeldstyngede lands kommersielle gjeld for en billig penge. Deretter forsøker de med loven i hånd å inndrive gjeldens fulle beløp med renter og renters rente. Disse fondene blir treffende kalt gribbefondene.

Gribbefondene går etter land som nylig har fått internasjonal gjeldslette. Disse landene skylder ofte fortsatt store beløp til kreditorer som ikke har gitt gjeldslette, men som har gitt opp å få pengene tilbake. Gribbefondene kjøper opp denne gjelden til sterkt reduserte priser. De vet at internasjonal gjeldslette har gjort tidligere gjeldstyngede land i bedre stand til å kunne betale. Først gjennom forhandlinger og siden gjennom å saksøke og beslaglegge verdier, forsøker gribbefondende å tvinge de fattigste og mest gjeldstyngede landene til å gjøre opp for seg.

Storbritannias nye statsminister Gordon Brown kritiserte nylig gribbefondenes aktivitet, som også var tema for en nylig høring i den amerikanske kongressen. Dette viser en gryende felles forståelse verden over: Begrenser vi ikke gribbefondenes aktivitet, risikerer vi at de fordelene fattige utviklingsland har fått gjennom gjeldslette undergraves.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer