Grieg skal feires

Griegs musikk lever ennå. Nå kan du få innblikk i nasjonalkomponistens musikalske verden, gjennom et drøss med konserter i maleriske omgivelser på Nasjonalgalleriet.

Det er snart hundre år siden Norges mest kjente komponist døde, men Edvard Grieg inspirerer og spilles ennå i dagens musikkverden. Og her i landet eksisterer det et eget Grieg-selskap som gjør alt for å hedre mannen, blant annet gjennom en festival som arrangeres hvert år i juli.

Egen festival

Selskapet ble stiftet i 1993, 150 år etter komponisten ble født, for å fremme musikk i Griegs ånd, både hans egen og andres.

Tema for årets festival er «Impresjonismen i musikk og bildekunst». I tillegg til konsertene blir det derfor fire omvisninger i museets samlinger av impresjonist-malerier.

Og på festivalen er det ikke bare Griegs musikk som skal fremføres på de til sammen tolv konsertene i Nasjonalgalleriet. Du kan også høre verk av store komponistnavn som Debussy, Ravel, Chopin, Bartók og Beethoven.

Årets program

På åpningsdagen kan du oppleve en konsert med Solveig Kringlebotn som Haugtussa. Musikken skrev Grieg på bakgrunn av figurene skapt av Arne Garborg.

I september i fjor var pianister fra hele verden samlet i Oslo for å delta i den første «Concours Grieg», en internasjonal pianist-konkurranse. På lørdag kan du høre vinneren, Eugene Mursky fra Uzbekistan. Før han fortsetter med konserter i byer som Moskva, Tokyo og New York.

Vinnerne av fjorårets internasjonale komponistkonkurranse i Griegs navn, vil bli fremført på festivalens siste dag. Det er femte gang denne konkurransen arrangeres, og vinnerne er fra Italia, USA og Norge.

Hele programmet er som følger:

Mandag 23. juli

I impresjonismens hage

Haugtussa

Tirsdag 24. juli

Inget program

Onsdag 25. juli

Mennesket bak musikken

Nasjonalgalleriets samling av franske impresjonister

Grieg / Debussy

Torsdag 26. juli

Beethoven / Grieg / Debussy / Chopin

Monet og Renoir

Edvard Griegs tre fiolinsonater

Fredag 27. juli

De unges konsert

Manet og Degas

Brahms / Grieg / Debussy / Bloch

Lørdag 28. juli

Schumann / Grieg / Bartók / Debussy

Impresjonisme på norsk

Vinner av Concours Grieg 2000

Søndag 29. juli

Romanser av Grieg, Debussy og Bizet

Internasjonal komposisjonskonkurranse til minne om Edvard Grieg

Les mer om Grieg og festivalen på sidene til Griegselskapet.