- Grieg størst i norsk rock

Visste du at Norges største rockkomponist heter Edvard Grieg?

- Jeg er ikke i tvil. Grieg er størst, sier forfatter willy b.

Han begrunner påstanden i sin nye bok, «I dovregubbens hall, vol. 1».

Det er kraften i Griegs musikk han tenker på, og da først og fremst låta «I dovregubbens hall».

- Det fins utallige innspillinger av denne komposisjonen, signert både norske og utenlandske artister og band. Men den ultimate versjonen står fredrikstadbandet Aunt Mary for. «In the hall of the mountain king» er et mesterverk, slår forfatteren fast.

- Hadde Kåre & The Cavemen spilt inn en versjon av Griegs «Troldtog», ville det blitt en hit. Garantert.

Drømmer om

rockmuseum

willy b. har viet sitt liv til rocken. Han er som et levende leksikon, og samler på plater og plakater og alt som har med musikkformen å gjøre.

- Norge trenger et rockmuseum. Det skal ikke prydes med instrumentene til kjente rockere. Det tar for mye plass. Nei, det må være et bruksmuseum. Et sted folk kan finne opplysninger. Det må inneholde plakater, posters, flyers, litteratur og musikkaviser. Og selvsagt plater og lytterom.

- Tittelen «I dovregubbens hall, vol. 1» indikerer oppfølgere.

- Jo, jeg er allerede godt i gang med både volum 2, 3 og 4. Om det blir noe av, avhenger av om denne boka selger. Jeg sitter på utrolig mye informasjon om norsk rock.

Rock som drivkraft

Sånn sett er willy b.s arbeid unikt. Hvis ikke han gjør dette, fins det neppe noen andre som orker - eller har kunnskap nok. Han har tonnevis med plater, plakater og notater om rock'n'roll.

- Jeg er idealist. Tjener ikke penger på dette, det er interessen som driver meg. Flere av artiklene i boka ble påbegynt for 20 år siden.

- I bokas forord sier du at rock ikke betyr så mye for deg lenger?

- Det er ikke så mange plater jeg absolutt ha, koste hva det koste vil. Jeg klarer heller ikke å følge med på alle nye artister.

willy b. mener at rocken fremdeles er opprørsk, men at tyngdepunktet er flyttet.

- Du må til undergrunnen og black metal-scenen for å finne opprøret og raseriet i musikken.

Band og magi

Som musiker og rockforfatter er det bandet som fenomen som interesserer willy b. Den kjemien som iblant oppstår når et knippe musikere finner hverandre og skaper noe. Ofte noe stort.

- Bandet er mer interessant enn artisten. Det er bandet som gir fenomenet rock liv. Spenningene som oppstår mellom medlemmene, kan skape magi. Se på Beatles, DumDum Boys eller Motorpsycho. Og alle band består av tre elementer: en stjerne, en hjerne og et mobbeoffer. Hvem som har de ulike rollene, forandres ofte.

willy b. skriver også om jenteband. Svaret på hvorfor rock er en gutteting, finner han i kjønnsrollemønstret.

- Hvilke norske band setter du høyest?

- Ingen kommentar. Men Motorpsycho står mitt hjerte nærmest. Jeg er snart ferdig med en bok om bandet. Jeg håper å få gitt den ut.

KAFFE OG RULLINGS: - Jeg er ikke så rocka som folk tror, eller som jeg ser ut som, sier forfatter Willy b.