Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grillet Giske om fortida

I boka «Dagbok 13. desember - 13. februar» beskriver Haddy Njie hvordan hun og ektemannen Trond Giske har snakket sammen om ryktene rundt Giske allerede tidlig i forholdet.

SNAKKER UT: Haddy Njie forteller i programmet Lindmo på NRK om samtalene hun har hatt med ektemannen Trond Giske. Video: NRK Vis mer

I boka «Dagbok 13. desember - 13. februar» skriver Haddy Njie åpenhjertig om hvordan hun opplevde mediestormen rundt ektemannen Trond Giske for halvannet år siden.

- Den makten du har gjør at andre menneskers grenser kan flyttes. Eller den gjør at andre mennesker føler at de kommer i en ubehagelig situasjon, som er ubehagelig fordi du er den du er, sier blant annet Njie i et intervju med «Lindmo», som sendes på NRK i morgen, fredag.

På omslaget beskrives boka som et «ærlig innblikk i et familieliv, midt i orkanens øye».

Utgangspunktet for boka er de fem varslene mot Giske som ble vurdert som brudd på Arbeiderpartiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

- Ikke trakassering

Ifølge NTB sier Njie i intervjuet med Lindmo at verken hun eller Trond Giske mener at han noen gang har trakassert noen.

- Men jeg tror at man kan sette andre mennesker i en situasjon de opplever som veldig ubehagelig eller upassende eller at grensene deres blir presset, uten at den som har makt forstår det.

I bokas etterord skriver Njie at boka startet som en dagbok, som hun brukte til å sortere tankene sine i det hun beskriver som to av de mest voldsomme månedene i hennes liv. Seinere er manuset redigert, personer har blitt anonymisert.

Under arbeidet har hun fått tilgang på alle Giskes papirer, notater, mailer, tekstmeldinger og referater fra møter og telefonsamtaler, skriver hun.

Samtaler om fortida

I boka refererer hun blant annet fra samtaler mellom henne selv og Giske mens de to var på ferie tidlig i forholdet, lenge før varslene.

«Jeg ville høre hvordan Trond hadde levd før. Partyministeren. Et vanlig singelliv, sa han. Et aktivt singelliv, men vanlig.»

Njie sier at paret diskuterte rykter som gikk om Giske, men understreker i boka at de ikke handlet om uønsket oppmerksomhet eller upassende oppførsel, men «private, iblant flaue historier om flørting og fest» og «statsråden som glemte igjen noe på en ukjent studenthybel».

«Han sa ikke at han alltid hadde respektert et nei. Jeg spurte ikke heller. Ikke da. Det var en selvfølge. Men vi snakket heller ikke om hvorvidt et ja alltid betyr ja. Når man har mer makt enn den man flørter med, skal man stole på at ja-et man får, gjør det rett å gå videre? Er det greit å spørre igjen når hun ikke sier nei?» spør Njie seg blant annet.

Njie spør Giske hvor pågående han har vært som sjekker.

«Jeg sa det han ikke kunne si. At kanskje var det ikke alltid han som var pågående. Jeg tror jeg sa som fluer på dritten. Jeg hadde vært på byen med kjente mannlige venner før og ble ikke lenger sjokkert av kvinner som plutselig og ubedt satte seg på fanget deres. Kvinner som lente seg inn med puppene først for å ta en selfie.»

Sterkt ubehag

Trond Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar 2018 som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel. Samme måned konkluderte partiet med at han hadde brutt partiets interne retningslinjer.

Giske beklaget sin oppførsel, men framholdt samtidig at det var kommet «grunnløse og falske varsler». Han har avvist anklagene om seksuell trakassering.

Når varslene kommer, beskriver Njie sterkt ubehag.

«Det er uutholdelig å ikke vite hva alle de andre har lest. Summingen stilner plutselig i naboredaksjonen når jeg går forbi», skriver hun.

Dagbladet har vært i kontakt med Trond Giske. Han ønsker ikke å kommentere boka i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling