Grimsrud skriver fletta av Knausgård

Gal kvinnes dagbok med påfallende selvbiografiske element.

STORVERK: Beate Grimsrud har skrevet en av høstens store norske romaner. Her er hun utenfor skrivestua si på Søder i Stockholm.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORVERK: Beate Grimsrud har skrevet en av høstens store norske romaner. Her er hun utenfor skrivestua si på Søder i Stockholm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: «Jeg tror på viljen, men er den fri?» spør Beate Grimsrud i «En dåre fri.» Da den ble sluppet i Sverige for en måned siden, var kritikerne fra seg av begeistring. Boka har blitt sammenliknet med Strindbergs «Inferno», og hennes forfatterskap omtalt som et av Sveriges aller fremste.

Men Grimsrud er ikke svensk. Hun er norsk, født i Bærum, men de siste tjue årene bosatt i Stockholm. Hun skriver på svensk og oversetter selv til norsk. Det er idioti å la nabolandet rappe henne fra oss. Helt fra debuten «Det er grenser for hva jeg ikke forstår» (1998) har hun vist at hun har en stemme, en skrivestil og et forfatterskap det ikke finnes maken til i norsk samtidslitteratur.

Med en «En dåre fri» sprenger hun alle grenser. Det er en kunstnerroman, en oppvekstroman, en fortelling om et fortellertalent så eksepsjonelt at det grenser mot galskap. Bokstavelig talt.

Stemmer i hodet Fortellingen er lagt i munnen på Eli. Hun er et ekstremt urolig barn, har dysleksi og så nedsatt syn at hun ikke kan se ordene på tavlen. Hun har et ukontrollerbart sinne, og får hyleanfall hver dag. Hun tisser på seg til langt ut i tenårene. Og hun «prater og kan ikke slutte. Gjenforteller, forklarer, spør, finner på, lyver, biter negler.» Mot alle odds vil dette hyper-hyperaktive barnet bli forfatter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer