Grip filmdagen!

Årets filmdager i Oslo gjør seg klar til en hel uke med diverse førpremierer. Noen av dem har du kanskje gledet deg til lenge...

Hør bare på noen av regissørnavnene som står på plakaten:

Wong Kar-Way (Chunking Express), Gus Van Sant (Good Will Hunting), Bille August (Pelle Erobreren), Lasse Hallstrøm (What\'s eating Gilbert Grape), Steven Soderbergh (Sex, løgn og videotape) og ikke minst Pål Sletaune (Budbringeren).

Mange godbiter

Endelig kommer Sletaune med ny film. Hvis «Amatørene» er like svartsynt fornøyelig som «Budbringeren» (som siden 1997 er solgt til 40 land!) er det nok mange som koster på seg et glis i egen og filmnorges favør.

Steven Soderbergh har laget filmen «Traffic», som tok to Golden Globe tidligere i år, blant annet for beste originalmanus. Ekteparet Zeta-Jones/Douglas har hovedrollene.

Soderbergh har også regissert «Erin Brocovich», og opplever nå å være Oscarnominert for begge filmene både i kategorien beste film og som beste regissør.

Wong Kar-Way står bak «In the Mood for Love», som har høstet superlativer i amerikansk, fransk og tysk presse og fikk tre priser i Cannes.

Lasse Hallström, mannen bak «Mitt liv som hund», «Gilbert Grape» og «Siderhusreglene», har fått med seg kona Lena Olin i tillegg til Johnny Depp og Juliette Binoche i filmen «Sjokolade».

Stor ståhei kan man også vente seg rundt det nye svenske vidunderbarnet Josef Fares. En 23-årig spillefilmdebutant er sjelden kost, og filmen «Jalla!Jalla!» har gått som en fucking farsott over broderlandet. Filmen handler visst om to selverklært kule bestiser som jobber i parkvesenet og tilhørende dametrøbbel.

Relevante stjerner er også ventet. De som har lovet de skal komme er foreløpig hovedrolleinnehaver Tony Leung fra «In The Mood for Love», Josef Fares som har regissert «Jalla!Jalla!», Bille August kommer med «En sang for Martin», Noel Garica som har hovedrollen i «Ventelisten» og Paul Cox, regissør av «Uskyld».

Hele programmet

Hele 17 førpremierer står på programmet når Årets Filmdager arrangeres for tolvte gang, med filmer fra Europa, Amerika og Asia, og ikke minst fra Skandinavia.

Og alle skal vises i Filmteatret i løpet av en uke, fra 23 februar til 1 mars. Billettsalget er allerede i gang, så det er bare å sikre seg...

På Filmwebs sider på nettet kan du lese hele programmet.

Du kan også lese om de enkelte filmene:

In the Mood for Love (Wong Kar-wai)

13 dager (Roger Donaldson)

Møtet med Forrester (Gus Van Sant)

Gledens hus (Terence Davies)

En sang for Martin (Bille August)

Jalla! Jalla! (Josef Fares) Hjemmeside

Quills (Philip Kaufman) Hjemmeside

Sjokolade (Lasse Hallström)

Traffic (Steven Soderbergh) Hjemmeside

Blow Dry (Paddy Breathnach) Hjemmeside

Livstegn (Taylor Hackford) Hjemmeside

Så hvit som en snø (Jan Troell)

Amatørene (Pål Sletaune) Hjemmeside

Uskyld (Paul Cox)

De andres smak (Agnès Jaoui)

Brød og roser (Ken Loach)

Ventelisten (Juan Carlos Tabío)