Gripende historie

Henning Mankell har forlatt Kurt Wallander og tar oss med til Afrika og Sverige på slutten av 1870-tallet. Hovedpersonen er ni år gamle Daniel, som flyttes fra Kalahari til Skåne av en velmenende eventyrer - for å få leve et sivilisert liv. Det blir en sterk og gripende historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1876 reiser en svensk student og eventyrer inn i Kalahariørkenen på leting etter et insekt han kan oppdage. Hans Bengler er en mislykket student, som nå prøver å vinne ære og berømmelse ved å finne et lite kryp som ingen har katalogisert før.

Foreldreløs

Han finner noen insekter, blant annet en bille han mener er ukjent, men han finner også en liten foreldreløs gutt som han vil redde ved å adoptere. Bengler gir ham navnet Daniel, og tar ham med seg til Sverige. Han forlanger at Daniel skal kalle ham Far, og har tenkt å oppdra ham til å bli et godt og kristent menneske. Han bevæpner ham med setningene «Jeg heter Daniel. Jeg tror på Gud», og tror det er nok til å integrere en svart gutt i et samfunn som aldri har sett noe så annerledes før.

«Det tok tid før Daniel forsto at det fryktelige stedet de var kommet til, var stedet der Far var født.» Møtet med sivilisasjonen - i dette tilfellet en forholdsvis primitiv skånsk bygd - var et sjokk for «villmannen fra Afrika», som var revet bort fra alt han kjente. Og Bengler, som egentlig ikke vil vise fram Daniel som en annen raring, tjener penger på å reise rundt og holde foredrag, med negergutten som høydepunktet i forestillingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer