DEBATT

Debatt: Nyliberalisme

Griper inn i våre tanker og vår sjel

Det er på tide å kaste selvhjelpsbøkene, og heller stå samlet mot nyliberalt tankegods som gir altfor mange følelsen av å aldri være bra nok.

FAVORISERER OG STRAFFER. 40 år etter Ronald Reagan og Margaret Thatcher's æra, har en hel generasjon vokst opp under nyliberal økonomi og tenkemåten som hører til. Og nyliberalismen favoriserer visse personlighetstrekk og straffer andre, skriver kronikkforfatter. Her tar Thatcher imot Reagan i Downing Street i juni 1984. Foto: Herbie Knott / REX / NTB Scanpix
FAVORISERER OG STRAFFER. 40 år etter Ronald Reagan og Margaret Thatcher's æra, har en hel generasjon vokst opp under nyliberal økonomi og tenkemåten som hører til. Og nyliberalismen favoriserer visse personlighetstrekk og straffer andre, skriver kronikkforfatter. Her tar Thatcher imot Reagan i Downing Street i juni 1984. Foto: Herbie Knott / REX / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er alltid vanskelig å virkelig forstå sin egen samtid. Sannsynligvis er det våre barn eller barnebarn som kommer til å analysere tida vi lever i nå, med et klarere blikk enn vi som står midt i det, evner selv. Vi er så viklet inn i alt dette, at det meste vi gjør, tenker og mener, framstår som «sunn fornuft». De store kritiske spørsmålene som kan streife oss, forsvinner ofte i hverdagens krav, mange gjøremål og et ønske om å passe inn i den verden man tross alt har fått tildelt.

I ei ny bok, «Det er nok nå. Hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur,» forsøker jeg likevel å forstå hvor dagens økonomiske system kom fra og hva dette systemet gjør med oss som lever inni det.

En typisk ting for vår samtid, er alle selvhjelpsbøker som presenterer løsninger for utfordringer vi kjenner på. For eksempel hvordan vi selv kan løse tidsklemmer eller bli mindre stresset, hvordan vi kan bli mer effektive på jobb, hvordan vi burde tenke mer kreativt eller huske bedre i hverdagen, hvordan bli en bedre mor eller far eller kjæreste, hvordan få flere «likes» på sosiale medier, eller hvordan du kan redde økologien fra kollaps dersom du blir en etisk forbruker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer