NORSK HUMORWESTERN: Regissør Joern Utkilens første spillefilm, «Vann over ild», finner sted i en fiktiv gruveby hvor innbyggerne er så rike at ingen orker å jobbe. Fra venstre: Ole Johan Skjelbred-Knutsen, Cato Skimten Storengen, Jørgen Foss og Bjørn Eie. Video: Ape&Bjørn Vis mer Vis mer Vis mer

«Vann over ild»

Gris spiser håndgranat i ny galskapswestern

Joern Utkilens «Vann over ild» er spilt inn på gammelt gruvedeponi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sommeren 2016 dro regissør Joern Utkilen (47) med seg mopeder, våpen campingvogner, filmutstyr, filmarbeidere og skuespillere til den tidligere gruvebyen Knaben i Kvinesdal kommune i Vest-Agder.

Gjengen rigget til filmsettet på Knaben-gruvenes gamle sanddeponi, så enormt at det ser ut som en ørken, og spilte inn en absurd og satirisk humorwestern som to år seinere er blitt til Utkilens første spillefilm, snart kinoklare «Vann over ild».

Se trailerpremieren øverst i saken.

- Vi lagde til byen av campingvognene, og all sanden gjorde sitt med mopedene som ikke alltid lystret. Det var en interessant, moro og frustrerende innspilling, sier Utkilen til Dagbladet.

<strong>I GRUVEN:</strong> Arthur Berning, Ole Christoffer Ertvaag og Kristoffer Joner. Foto: Ape&amp;Bjørn
I GRUVEN: Arthur Berning, Ole Christoffer Ertvaag og Kristoffer Joner. Foto: Ape&Bjørn Vis mer
<strong>I SVART:</strong> Ole Christoffer Ertvaag. Foto: Eirik Evjen
I SVART: Ole Christoffer Ertvaag. Foto: Eirik Evjen Vis mer

Mopeder i stedet for hester

Regissøren har laget et svært alternativt univers med budsjettet på ni millioner kroner. Ifølge prosjektbeskrivelsen til Norsk filminstitutt er «Vann over ild» en komedie, «som foregår i en tidløs western-liknende verden, hvor hester er byttet ut med mopeder. Utgangspunktet for historien er et lite tettsted i ødemarken hvor livet har gått i stå på grunn av overveldende rikdom.»

I arbeidet med handling og tematikk i «Vann over Ild» legger ikke Skottland-skolerte og -emigrerte Utkilen skjul på at han har myset på Norge gjennom filmkikkerten: Innbyggerne i gruvebyen er blitt såpass velstående av den lokale naturressursutvinningen, at de ikke gidder å jobbe, og har slått seg til bedagelig ro med tilværelsen.

<strong>PÅ LITEN METALLHEST:</strong> Nina Ellen Ødegård. Foto: Eirik Evjen
PÅ LITEN METALLHEST: Nina Ellen Ødegård. Foto: Eirik Evjen Vis mer

Inn kommer kynikeren

Men «ridende inn i byen» kommer mannen i svart, Kristoffer Joner, som har en av de større rollene.

- Han er kynikeren som kommer utenfra og forstyrrer det etablerte, sier Utkilen og fortsetter:

- «Vann over ild» er et bilde på hvordan folk med lite empati har en tendens til å få med folk på ting de ikke vil være med på. Så ender alt med død og fordervelse.

Karakterene i filmen har ikke navn, og manuset er skapt ut ifra samtaler om tanker og livet Utkilen har hatt med skuespillerne.

- Det var et slags castingintervju hvor man pratet om hva slags person man er. Så skrev han videre på det. Jeg synes det er en smart måte å jobbe på. Karakteren min er en kommer inn med løgner, sier Kristoffer Joner til Dagbladet.

- Er Norge slik vi framstilles i denne filmen, tror du?

- Jeg tror mennesket er litt som i denne filmen. Kommer det gode talere inn og vekker følelser i oss, blir vi fristet. Vi har sett det før og egentlig hver dag. Det er bare å følge med på «Dagsnytt 18», sier Joner.

<strong>UROMOMENTET:</strong> Kristoffer Joner. Foto: Lars Olav Dybvig
UROMOMENTET: Kristoffer Joner. Foto: Lars Olav Dybvig Vis mer

Etter Joners inntog går det raskt nedover i gruvebyen, idet karakteren vil bruke det uforløste potensial i den daffe befolkningen. Han utnevner en sheriff i byen, som man i traileren ser blir svært aktiv, og sheriffens ivrighet går tilsynelatende ut over den nye «sporhunden», som spiser en håndgranat og går i lufta, til stor latter fra motstanden.

- I filmen er sporhunden en gris, de har god luktesans de også, sier Utkilen.

<strong>VED ET KORS:</strong> Morten Liene i «Vann over ild». Foto: Eirik Evjen
VED ET KORS: Morten Liene i «Vann over ild». Foto: Eirik Evjen Vis mer

- Må eksperimentere

- Dette er en ganske annerledes film. Hvordan tror du den vil lykkes på kino i Norge?

- Det blir spennende å se. Jeg håper at det skal fungere. Ja, det er en eksperimentell film, men jeg søker ikke nødvendigvis etter å lage smal film. Man må eksperimentere for å komme til noe på et seinere tidspunkt, sier Utkilen som sier følgende om filosofien bak «Vann over ild»:

- De med lite empati styrer resten av oss. Det er slik verden fungerer, for det ligger så mye kraft i å ikke bry seg om andre mennesker. Dette er strømninger som er overalt, og det er ikke alltid så lett å se hvor dypt det går, litt som et isfjell.

<strong>I FART:</strong> Kristoffer Joner og Laura Vallenes. Foto: Lars Olav Dybvig
I FART: Kristoffer Joner og Laura Vallenes. Foto: Lars Olav Dybvig Vis mer

Utkilen tenker en del på dette, sier han til Dagbladet. I filmbeskrivelsen står det at filmens hovedtema «er filmskaperens tanke om at verden er styrt av psykopater».

- Kan du utdype det?

- Det er så mye styrke i å mangle empati at de få som ikke har det, styrer alt. Hvordan skal man som samfunn takle det? Kanskje det ikke går. I konflikter er det greit å ha de på sitt eget lag, men de skaper også konflikter, så det er en dobbeltbunn der. Den vil jeg ha fram, sier Utkilen.

<strong>HELT SHERIFF:</strong> Morten Liene og Edward Schultheiss (kjørende). Foto: Lars Olav Dybvig
HELT SHERIFF: Morten Liene og Edward Schultheiss (kjørende). Foto: Lars Olav Dybvig Vis mer

Spiller «seg selv»

«Vann over ild» er produsert av Isak Eymundsson og Ruben Thorkildsen i Ape&Bjørn. I rollene finner man Kristoffer Joner, Cato Skimten Storengen, Ole Christoffer Ertvaag, Nina Ellen Ødegård, Helga Guren, Arthur Berning, Jørgen Foss, Edward Schultheiss, Ole Johan Skjelbred, Morten Liene, Kamilla Grønli Hartvig og Laura Vallenes. Martin Radich er fotograf.

<strong>DUELL:</strong> «Vann over ild» flagges under begrepet «eventyrwestern». Foto: Ape &amp; Bjørn
DUELL: «Vann over ild» flagges under begrepet «eventyrwestern». Foto: Ape & Bjørn Vis mer

- Til slutt, utvandret du fra Norge til Skottland fordi vi er blitt så late og blaserte av oljen?

- He-he, nei, først og fremst var det ikke filmskole i Norge da, og nå har jeg slått meg ned i Glasgow med familie. Det er interessant å se på Norge utenfra, og jeg føler meg alltid utenfra nå. Jeg bor i Skottland, men er ikke herfra og jobber i Norge, men bor ikke der. Det gir meg et annet perspektiv, sier Utkilen.

«Vann over ild» har premiere 8. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer