FORNÆRMET:  Kim Jong-un.
FORNÆRMET: Kim Jong-un.Vis mer

Grise-krise kan bli krig

Det å miste ansikt er alvor i begge land.

Meninger

Verden blir ikke enklere av at vi har en mann med atomvåpen som er som tatt ut av Hollyvoods skrekk-kabinett. Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er en slik mann. Han er brutal, slik han viste med henrettelsen av sin onkel, mannen som Kims far hadde satt inn som den unge lederens politiske verge. Han velter seg i luksus i et land der hvert 3. barn er underernært. Han er uberegnelig, og dyrker - som despoter ofte gjør - en kombinasjon av ekstrem vold og ekstrem uforutsigbarhet som en hersketeknikk. Han er utpekt av FN som lederen av et helt spesielt, utspekulert ondt regime. Og vi vet ennå ikke om han i tillegg til sine mange besynderligheter også er suicidal.

Men er det klokt når erkefienden Sør-Korea fra sine høyttalere i grenseområdene kringkaster sin propaganda der gudekongen Kim skjelles ut som en feit gris? For det er dette som er utgangspunktet for den aktuelle krisa. Det hele er så banalt som at nord i forrige uke skjøt med raketter mot høyttalerne som påsto at Kim er en feit gris, og at sør svarte med å sende raketter mot nord. Det er den verste krisa siden Nord-Korea senket et sørkoreansk marinefartøy i 2010. Nord-Korea truer med krig hvis ikke skjendingen av deres leder stanser. Nå er spørsmålet hvordan begge parter skal komme ut av denne krisa - grise-krisa om man vil - uten å miste ansikt. For det å miste ansikt er alvor i den konfutsianske kulturen begge land er en del av.

Grise-krisa er et foreløpig lavpunkt i Sør-Koreas behandling av fetterne i nord etter at president Park Geun Hye erstattet solskinnspolitikken til forgjengeren Kim Dae-jung med en mer konfronterende linje. Det skjer på et tidspunkt da den årlige militærøvelsen med USA i sør finner sted. Sett fra sør er det en øvelse i forsvar. Sett fra nord er det en øvelse i angrep. Militærøvelsen fører ofte til at Nord-Korea fyrer av en rakett i protest.

Siden lørdag har forhandlere på uvanlig høyt nivå fra både sør og nord sittet sammen i møtehuset i den demilitariserte sonen mellom de to landene. Deres oppgave er å finne ut hvordan skjendingen av gudekongen Kim skal stanse uten at man i sør taper ansikt. I sør må man komme hjem med noe for innrømmelsen det nå er å stanse utskjellingen av Kim. I nord kan man ikke gi for mye for å få slutt på denne majestetsfornærmelsen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.