Grisefarlig festivalklining

Ikke kyss hvem som helst til uka.

ROMANTISK: Festivalstemning oppfordrer til flørting. Men unngå kyssing av fremmede. I influensaåret 2009 kan det være en risiko. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
ROMANTISK: Festivalstemning oppfordrer til flørting. Men unngå kyssing av fremmede. I influensaåret 2009 kan det være en risiko. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Konserter i skumring, kald pils og sommerkribling i kroppen gjør Øya til den perfekte flørtearenaen. Men kanskje ikke i år.

- Det er klart at et virus som spres ved luftsmitte spres lettere ved kyssing. La oss si det sånn: en bør nok være litt kritisk til hvem man har tett kontakt med, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen.

- Hva med klemming?

- Jo mer kontakt, jo lettere er det å bli smittet. Men jeg synes avgjort ikke at man skal la være å klemme gode venner på en festival, sier Steen til Dagbladet.

Smittefaren til tross - Øya vil ikke fraråde festivalfolket fra å kline.

15000 hver dag
- Hah, nei, ikke med mindre du har disse symptomene. Da er det neppe lurt å kysse nye mennesker, sier pressesjef Jonas Prangerød, som vil at festivalfolket fortsatt skal ha det gøy.

Et av Folkehelseinstituttets (FHI) råd for å begrense smitte er å unngå tette folkemengder. Øya samler 15 000 mennesker i Middelalderparken hver festivaldag. De føler seg likevel ikke tynget av ansvaret.

- Så vidt jeg vet, har folk både vært på fotballkamp, Norway Cup og på bussen i den siste tida. Folk samler seg i en storby uansett, sier Prangerød.

Tore Sveen i smittevernet antar at det er mindre smittefare ettersom festivalen holdes utendørs.

- Det er slik sett større smittefare på overfylte busser og T-baner, fordi svineinfluensa i hovedsak skyldes en luftsmitte, sier han.

Vann og spritsåpe
Når man er på rockefestival og store konserter, må man vanligvis senke personlige krav til hygiene flere hakk.

- Etter den siste Madonna-konserten, ble det fremmet kritikk mot toalettene, da det ikke var noen muligheter til å vaske seg etter
dobesøk. Det bør arrangørene egentlig alltid sørge for. Spesielt i disse tider, sier smittevernoverlege Tore Steen, som håper på bedre forhold i Middelalderparken enn på Valle Hovin.

Jonas Prangerød i Øya sier de har god dialog med lokale helsemyndigheter og FHI.

- Av helt konkrete tiltak, har vi trappet opp mulighetene for håndvask ved toaletter og matutsalg. Vi har stasjoner med både rennende
vann, såpe og spritsåpe. Dessuten har vi sanitet på området, sier Prangerød i Øyafestivalen.

- Bli hjemme
Smittevernoverlege Steen råder folk til å holde seg hjemme fra festivalen dersom de merker symptomer på influensa, selv om de har betalt 19 hundrelapper for festivalpass.

Øyafestivalen gir sitt eget publikum samme beskjed, men regner ikke med storstilt publikumsflukt.

- Det er forskjell på å nyse én gang og å ha svineinfluensa, påpeker Prangerød til festivalgjengere med hypokondertendenser.

Oslojazz, som også arrangeres til uka, leier lokaler som har ansvaret for sikkerhet og andre forhold på stedet.

- Vi har oppfordret disse til å ha nok med toalettsåpe og til at personalet skal passe på med håndhygienen, sier pressesjef Lise Gulbransen i festivalen.

- Vi har kjøpt inn dispensere med antibakteriell spritsåpe for våre frivillige, og spritservietter til backstage. For selv om lokalene har ansvar for publikum, er det vi som har ansvar for artister, påpeker hun.