DEBATT

Dyrevelferd

Grisene lider fortsatt

Påstanden om at vi har en dyrevelferd vi kan være stolte av, har ingen troverdighet så lenge politikerne godtar at griser sperres inne i stimulifattige og trange betongbinger.

VIL UT: Til tross for at grisenes artstypiske behov tilsier at de bør ha tilgang på uteareal, lever mer enn 99 prosent av grisene innendørs hele livet, skriver innsenderen. Etter filmen Griseindustriens hemmeligheter, svarte Nortura med denne annonsekampanjen. Foto: Dagbladet
VIL UT: Til tross for at grisenes artstypiske behov tilsier at de bør ha tilgang på uteareal, lever mer enn 99 prosent av grisene innendørs hele livet, skriver innsenderen. Etter filmen Griseindustriens hemmeligheter, svarte Nortura med denne annonsekampanjen. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dokumentaren Griseindustriens hemmeligheter skapte sterke reaksjoner da den ble vist på NRK Brennpunkt i juni i fjor. På torsdag skal Stortinget stemme over SVs forslag til bedre dyrevelferd. Og er det noe grisene trenger, så er det nettopp politisk handling.

Dyrevelferdsproblemene i griseindustrien handler nemlig om mye mer enn lovbrudd. Griser er aktive og intelligente dyr, og det beste de vet er å rote med trynet i jorda og å utforske.

Dagens regelverk godtar at griser lever i et svært stimulifattig miljø. De tilbringer hele livet i betongbinger, og regelverket krever bare at bingene skal være store nok til at alle grisene skal kunne ligge samtidig. En slaktegris på 85 kilo har for eksempel bare krav på 0,65 kvadratmeter plass. Et menneske med samme vekt, ville i det minste kunne stå oppreist.

Det dårlige levemiljøet fører til tvangsatferd som halebiting og tygging på inventar. Slik atferd oppstår som følge av langvarig frustrasjon over å ikke få utløp for sine artstypiske behov.

Det harde betonggulvet i bingene gir mange griser benlidelser, og det har også ført til at altfor mange purker har store og smertefulle sår på skuldrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer