Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dyrevelferd

Grisene lider fortsatt

Påstanden om at vi har en dyrevelferd vi kan være stolte av, har ingen troverdighet så lenge politikerne godtar at griser sperres inne i stimulifattige og trange betongbinger.

VIL UT: Til tross for at grisenes artstypiske behov tilsier at de bør ha tilgang på uteareal, lever mer enn 99 prosent av grisene innendørs hele livet, skriver innsenderen. Etter filmen Griseindustriens hemmeligheter, svarte Nortura med denne annonsekampanjen. Foto: Dagbladet
VIL UT: Til tross for at grisenes artstypiske behov tilsier at de bør ha tilgang på uteareal, lever mer enn 99 prosent av grisene innendørs hele livet, skriver innsenderen. Etter filmen Griseindustriens hemmeligheter, svarte Nortura med denne annonsekampanjen. Foto: Dagbladet Vis mer
Meninger

Dokumentaren Griseindustriens hemmeligheter skapte sterke reaksjoner da den ble vist på NRK Brennpunkt i juni i fjor. På torsdag skal Stortinget stemme over SVs forslag til bedre dyrevelferd. Og er det noe grisene trenger, så er det nettopp politisk handling.

Dyrevelferdsproblemene i griseindustrien handler nemlig om mye mer enn lovbrudd. Griser er aktive og intelligente dyr, og det beste de vet er å rote med trynet i jorda og å utforske.

Dagens regelverk godtar at griser lever i et svært stimulifattig miljø. De tilbringer hele livet i betongbinger, og regelverket krever bare at bingene skal være store nok til at alle grisene skal kunne ligge samtidig. En slaktegris på 85 kilo har for eksempel bare krav på 0,65 kvadratmeter plass. Et menneske med samme vekt, ville i det minste kunne stå oppreist.

Det dårlige levemiljøet fører til tvangsatferd som halebiting og tygging på inventar. Slik atferd oppstår som følge av langvarig frustrasjon over å ikke få utløp for sine artstypiske behov.

NB! STERKE BILDER: NRK Brennpunkts dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisefarmer i Norge. Her innrømmer flere bønder at noe av det de gjør, er på kant med loven. Video: Piraya Film / NRK Brennpunkt Vis mer

Det harde betonggulvet i bingene gir mange griser benlidelser, og det har også ført til at altfor mange purker har store og smertefulle sår på skuldrene.

Til tross for at grisenes artstypiske behov tilsier at de bør ha tilgang på uteareal, lever mer enn 99 prosent av grisene innendørs hele livet.

Vi er mange som ikke har glemt at grisene fortsatt lider og som ønsker endringer. Påstanden om at vi har en dyrevelferd vi kan være stolte av, har ingen troverdighet så lenge politikerne godtar at griser sperres inne i stimulifattige og trange betongbinger. Grisene fortjener mye mer. Å stemme for forslagene vil være et skritt i riktig retning. Alternativet er å svikte over to millioner griser.

GRØSTAD GÅRD: I idylliske, grønne og landlige omgivelser har Gry Beate Knapstad drevet gård med gris siden 1993. Video: Siv Johanne Seglem. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart